'IOC-leden wilden geld van Manchester'; Beschuldiging van politicus

ROTTERDAM, 17 DEC. Een lid van het Internationaal Olympisch Comite (IOC) heeft geprobeerd geld op te strijken toen hij in Manchester was om de kandidatuur van de Noord-Engelse stad voor de Spelen te beoordelen. Die beschuldiging uitte parlementarier Graham Stringer, destijds gemeenteraadslid en als zodanig nauw betrokken bij de kandidaatstelling gisteren in The Times.

De onthulling van Stringer komt enkele dagen nadat de Zwitser Marc Hodler, 35 jaar IOC-lid, wereldwijd voor opschudding had gezorgd met zijn uitspraak dat in de internationale topsport al heel lang corruptie bestaat. Hodler zei zaterdag geen enkele stad te kennen die met schone handen de nominatie voor de Spelen had verworven. Volgens de Zwitser gaat het om miljoenen guldens aan smeergeld.

Manchester deed twee vergeefse pogingen om de Spelen in 1996 en 2000 binnen te halen. Volgens Stringer probeerde een IOC-lid 40.000 gulden van Manchester los te krijgen, omdat hij in zijn hotel zou zijn bestolen. “Toen we zeiden de politie er bij te halen, was hij daar helemaal niet blij mee', aldus Stringer. De politicus vertelde de Britse krant verder dat een ander lid zijn vliegreis naar Engeland bij Manchester declareerde hoewel het IOC die al voor hem had betaald. Volgens Stringer volgde Manchester nauwgezet de IOC-voorschriften voor giften en geschenken.

Hodler zelf ging gisteren onverminderd voort met zijn aantijgingen. In de Zwitserse media pakte het 80-jarige IOC-lid nog eens breed uit over de omstreden nominatie van Salt Lake City voor de Olympische Winterspelen in 2002. De mormonenstad in Utah zou zes IOC-stemmen hebben gekocht.

Volgens Hodler hebben enkele vooraanstaande IOC-leden geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen. “Mij bekruipt het gevoel dat bepaalde lieden bang zijn voor deze affaire en alles onder het tapijt willen vegen.' De Zwitser zegt met zijn onthullingen het IOC-bestuur onder druk te willen zetten. “Ik ben niet zo graag lid van een club die een slechte naam heeft.'

Hodler kreeg gisteren bijval van een voormalig lid van het Amerikaans Olympisch Comite, Howard Peterson.

In een vraaggesprek met The Salt Lake Tribune zei Peterson dat hij aan het eind van de jaren tachtig een vakantiereis aangeboden had gekregen. Dat gebeurde in een poging zijn stem te winnen in de race tussen vijf Amerikaanse steden voor de kandidatuur van Anchorage voor de Winterspelen van 1992. Peterson vertelde dat hij werd benaderd door de voorzitter van het toenmalige biedingscomite, Rick Mystrom, nu burgemeester van Anchorage. Peterson bedankte vriendelijk voor het aanbod om met zijn vrouw naar een zelf te kiezen vakantiebestemming te gaan. Mystrom ontkent de beschuldiging en herinnert zich niet ooit met Peterson te hebben gesproken.

Volgens Peterson is het ook gebruikelijk dat leden van nationale olympische comites en van het IOC in bepaalde periodes kunnen beschikken over gratis eersteklastickets voor vluchten naar steden die de Olympische Spelen willen organiseren. In plaats van de tickets te gebruiken worden ze doorverkocht, aldus Peterson, die destijds voorzitter Robert Helmich van het Amerikaans Olympisch Comite op de hoogte stelde van de poging tot beinvloeding vanuit Anchorage. Helmich kan zich dat niet herinneren.