Herziening besluit over Pinochet

LONDEN, 17 DEC. De kansen dat de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet naar zijn eigen land kan terugkeren zijn vanochtend gestegen. De rechtskamer van het Britse Hogerhuis, de Law Lords, zal opnieuw bezien of Pinochet immuun is tegen rechtsvervolging of niet.

Diens advocaten zijn erin geslaagd een eerder vonnis ongedaan te maken waarin vijf Law Lords Pinochet geen onschendbaarheid gaven tegen eventuele uitlevering aan Spanje. Dat vonnis zou “gekleurd' zijn, omdat een van de vijf rechters, Lord Hoffmann, nauwe banden onderhoudt met de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die partij is in de uitleveringszaak. Hoffmann was een van de drie rechters die tegen immuniteit stemden. Juridische insiders noemen het “onwaarschijnlijk' dat er in een nieuwe groep van vijf Law Lords opnieuw een meerderheid tegen immuniteit voor Pinochet tot stand komt. In dat geval kan hij meteen naar Chili terug. De nieuwe hoorzitting wordt in januari gehouden.

Amnesty: Cynisch verwijt

De vrouw van Lord Hoffmann is secretaresse bij Amnesty. Hijzelf is een keer opgetreden namens de instelling en is directeur geweest van een fonds dat geld werft voor Amnesty. De mensenrechtenorganisatie noemt het verwijt van belangenverstrengeling “cynisch', onder meer omdat Hoffmanns functie geen geheim was. Collega-juristen noemen het echter “idioot' van Hoffmann om die banen niet zelf op te geven. “In dat geval zou er waarschijnlijk niets zijn gebeurd', aldus een van hen. Hoffmann geldt als een briljant jurist.

Tegen Pinochet loopt een uitleveringsverzoek door Spanje, dat hem wil vervolgen voor politieke moorden tijdens zijn bewind tussen 1973 en 1990. Na het vonnis van de Law Lords nam minister Straw het besluit dat Pinochet niet te ziek was om terecht te staan.