Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Biologie

Opstelten Welschen topkandidaten

De geboren Rotterdammer Ivo Opstelten (54) heeft 21 jaar ervaring als burgemeester van achtereenvolgens Dalen (Drenthe), Doorn, Delfzijl en Utrecht.

Hij geldt als een bekwaam bestuurder. Als directeur-generaal openbare orde en veiligheid op het ministerie van Binnenlandse Zaken stond hij in 1987 aan de wieg van de reorganisatie van de politie. Als voorzitter van de Nationale Havenraad is hij bekend met de Rotterdamse haven. Hij is lid van de VVD. De belangrijkste PvdA-kandidaat is de iets oudere Rein Welschen (57), sinds 1992 burgemeester van Eindhoven. Ook de in Breda geboren Welschen kent Rotterdam. Hij werkte er in de jaren zestig en zeventig als leraar biologie en als medewerker aan de Erasmus Universiteit, waar hij in 1972 promoveerde. Hij was negen jaar wethouder in Breda en vijf jaar gedeputeerde in Noord-Brabant. Welschen is bekend

als lobbyist voor sociale problematiek van gemeenten.