SELECTIE: TELEVISIE

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een portret van de Stichting Centrum '45 dat werd opgericht als behandelcentrum voor getraumatiseerde verzetsstrijders en vervolgden uit de Tweede Wereldoorlog. De laatste jaren zijn de behandelmethoden uitgebreid voor vluchtelingen en asielzoekers. Ned.2 17.35-18.43u.

B&W. Culinair journalist Johannes van Dam, bioloog Midas Dekkers en enkele tv-koks bespreken de Nederlandse eetcultuur naar aanleiding van het VARA-programma van Dekkers Gefundenes Fressen. Ned.3 19.26-19.56u.

Hardtalk. Gesprek met David Shayler, een ex-lid van de MI5 die onthulde dat een aantal bomaanslagen in Engeland door terroristen voorkomen had kunnen worden en dat de buitenlandse inlichtingendienst MI6 betrokken is geweest bij een mislukte poging tot moord op de Libische leider Gaddafi in 1996. BBC World, 20.30-21.00u.

Netwerk. Iraanse asielzoekers vertellen hun persoonlijk verhaal over hoe ze Iran gefolterd en gemarteld werden en in Nederland psychiatrisch worden behandeld. Verder een reportage uit Spanje over de positie van trainer Louis van Gaal bij de voetbalclub van Barcelona. Ned.1 20.31-21.05u.

Nova. O.a. aandacht voor het een millimeter lange wormpje C. Elegans dat in genen-samenstelling nagenoeg op de mens lijkt. En naar aanleiding van de corruptie-beschuldigingen een gesprek met de Brit Andrew Jennings schrijver van het boek The lord of the rings uit 1992 over het Internatinale Olympisch Comite. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Histories: Joodse vertellingen. Eerste deel van een tweeluik over de recente geschiedenis van het jodendom. Hotel King David in Jeruzalem is een van de oudste en meest luxueuze hotels van Jeruzalem. Als de muren van dit hotel zouden kunnen praten, dan zouden ze de recente geschiedenis kunnen vertellen van het Palestijns-Israelische conflict.

Maar de muren kunnen dat niet en dus nemen de personeelsleden en gasten deze taak over. Belg.2, 21.30-22.15u.

Blauw in het nauw. Aandacht voor de grote problemen met de werkdruk bij de Nederlandse politie. Hierdoor blijven winkeldiefstallen en andere kleine dingen vaak liggen. Ook zijn de agenten gefrustreerd door gebrekkige schiet- en arrestatietrainingen. Ned.2, 21.40-22.05u.

37. Ongeveer zeven miljoen kinderen in Brazilie zijn uit armoede gedwongen om onder mensonterende omstandigheden te werken. Hulp van Unicef is incidenteel en slechts een druppel op de gloeiende plaat. Duitsl.2 22.15-22.45u.

AMUSEMENT

Buren. Nieuwe serie afleveringen over irritaties tussen buren met vanavond een actie tegen de komst van een giromaat vlak naast een voordeur in Groningen. Ned.3, 20.21-20.50u.

Gefundenes Fressen. Culinair-wetenschappelijke serie van bioloog/schrijver Midas Dekkers. Gisteren besproken. Ned.3, 20.50-21.19u.

Twee voor twaalf. Nieuwe reeks afleveringen van deze door Astrid Joosten gepresenteerde quiz met vragen op het gebied van geschiedenis kunst, wetenschap en actualiteit. Ned.3, 21.19-22.00u.

Omnibus. Actrice Julie Andrews praat over haar leven en carriere vanaf haar succes op Broadway als twintigjarige tot de internationale faam die ze kreeg door The sound of music en Mary Poppins. BBC1, 23.15-0.10u.

SPORT

Eltingh/Haarhuis. Laatste wedstrijd van Jacco Eltingh als proftennisser die hij als dubbel van Paul Haarhuis afsloot met het wereldkampioenschap in Hartford. Mart Smeets volgde hen in hun laatste week in het tenniscircuit. Haarhuis stopt nog niet en Eltingh wil doorgaan als commentator. Ned.2, 23.00-23.52u.

KUNST

Bouillon de culture. Kringgesprek over de geschiedenis van het Franse chanson met o.a. zangeres en comedienne Francoise Le Colvan. TV5, 22.30-24.00u.

FILM

No Man's Land (Peter Werner, 1987, VS). Gemakzuchtige aan weelderige yuppie-dromen appellerende politiethriller. Jonge under cover-agent Charlie Sheen raakt tegen wil en dank bevriend met moordenaar annex autodief D.B. Sweeney die hij dient te bespioneren. RTL5 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Man Trouble (Bob Rafelson 1992, VS). Hereniging van regisseur Rafelson, acteur Jack Nicholson en scenarioschrijfster Carole Eastman - die in 1970 Five Easy Pieces maakten - resulteerde in een rampzalige flop. Een soort Franse boulevardkomedie over de tegenstellingen tussen klassieke zangeres Ellen Barkin en de grove hondentrainer Nicholson. Ook met Harry Dean Stanton, Beverly D'Angelo. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

. The Year of Living Dangerously (Peter Weir, 1982, Australie). Journalistieke en amoureuze dilemma's van een buitenstaander in Indonesie, aan de vooravond van de generaalscoup van 1965. Jonge Australische journalist Mel Gibson scharrelt met Britse ambassademedewerkster Sigourney Weaver en verkrijgt via haar de primeur over Chinese wapenleveranties aan de communisten. Oscar voor dwergactrice Linda Hunt. BBC1, 0.20-2.15u.

Das Totenschiff (Georg Tressler, 1959, West-Duitsland/Mexico). Routine-verfilming van roman van B. Traven over schip dat men tot zinken wil brengen, i.v.m. de verzekeringsgelden. Met Horst Buchholz, Mario Adorf, E. Sommer. Duitsl.1 0.50-2.25u., zw.

Vent de panique (Bernard Stora, 1987, Frankrijk). Komedie over driehoeksverhouding aan de Riviera. Met Bernard Giraudeau Caroline Cellier. Duitsl.2, 0.55-2.20u., nagesynch.

. To Be Or Not To Be (Ernst Lubitsch, 1942, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, BBC2 11.30-13.05u., zwart-wit.