Vergiftigde cakes verspreid in Italie

ROME, 14 DEC. In een poging de angst voor vergiftiging te doen verdwijnen hebben kerstmannen gisteren in Rome, Milaan en Napels gratis stukken panettone uitgedeeld, de traditionale Italiaanse kerstcake. Veel mensen namen dapper een hap, maar anderen sloegen deze lekkernij van cake, noten en vruchten beleefd af.

Er bestaat nog steeds wat angst om panettone te eten nadat donderdag in Florence en Bologna dozen met panettone waren bezorgd bij het lokale bureau van het Italiaanse persbureau Ansa. In een briefje erbij schreef een groep die zich het Dierenbevrijdingsfront (ALF) noemt, dat de tulbandachtige cakes waren vergiftigd. Na onderzoek bleek er een rattengif in te zitten dat levensgevaarlijk kan zijn voor mensen.

Het ALF schreef hiermee te willen protesteren tegen experimenten met genetische manipulatie door het voedingsbedrijf Nestle, fabrikant van de twee merken panettone die waren vergiftigd. De president van Nestle-Italie, Yves Barbieux, zei dat in de produkten van zijn bedrijf op de Italiaanse markt geen genetisch gemanipuleerd materiaal zit, maar sloot niet uit dat dit in de toekomst zou gebeuren.

“Deze actie was een groot succes voor de ecoterroristen', zei Barbieux. Veel winkels hebben vrijdag en zaterdag uit voorzorg besloten de grote dozen met panettone van de schappen te halen.

Het kabinet heeft daarna opdracht gegeven de cakes steekproefsgewijs in heel het land te controleren. Nadat gisteren geen nieuwe vergiftigde cakes waren gevonden, zei staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Diego Masi dat de waarschuwing voor vergiftiging werd ingetrokken.

De oprichter van het ALF, Roberto Duria, zei dat hij persoonlijk niets te maken had met de actie. Die was volgens hem bluf, bedoeld als een waarschuwing aan Nestle. Rond kerstmis worden er jaarlijks zo'n elf miljoen panettones verkocht.