Verbod op gevaarlijke honden

DEN HAAG, 14 DEC. Vanaf 1 juli volgend jaar is het wettelijk verboden om vier “potentieel gevaarlijke hondenrassen' te houden, te fokken en te verkopen in Nederland. De exemplaren die dan nog in Nederland zijn, mogen alleen nog gemuilkorfd over straat.

Dat staat in een brief die minister Apotheker (Landbouw) naar verwachting deze week naar de Tweede Kamer stuurt. Het gaat om de American Staffordshire Terrier, de Fila Brasiliero, de Dogo Argentina en de Mastino Napoletano. Via een fokverbod denkt de bewindsman dat de omstreden rassen in Nederland zullen uitsterven.

Apotheker gaat in zijn voorstellen verder dan zijn voorganger Van Aartsen. Die besloot in mei dit jaar drie van de vier honden op een zwarte lijst te zetten. De Mastino Napoletano is pas recentelijk aan de lijst met potentieel gevaarlijke honden toegevoegd. Reden was een dodelijk ongeval in Amsterdam met een dergelijk hond in oktober, waarbij een vijfjarig meisje om het leven kwam.

Van Aartsen stelde tevens voor aan de hand van individuele agressietests voor de drie hondenrassen te bepalen of de hond al dan niet agressief is. Apotheker schrapt het idee van de agressietests, mede omdat die niet honderd procent waterdicht zijn, en voegt nog een ras toe aan de lijst.

Kinologen waren juist erg te spreken over de agressietests, omdat daarmee per individueel geval vastgesteld kon worden of er van agressief gedrag sprake was. Een generiek verbod op rassen was daarmee overbodig.

In februari 1993 stelde toenmalig staatssecretaris van landbouw Gabor een fokverbod in voor de als extreem agressief bekend staande pitbull-terrier.

Vice-voorzitter R. Koymans van de Mastino Napolitano-club Nederland noemt het besluit van Apotheker “absurd'. Rassen als de Bull-terrier en de Rotweiler bijten acht keer zo veel als gemiddeld en die staan niet op de lijst, meent Koymans. Koymans baseert zich op een rapport van de stichting Consument & Veiligheid van eind oktober. Daarin staan over de periode 1984 en 1994 jaarlijks in totaal zo'n 12.000 incidenten met hondenbeten geregistreerd. “De Mastino komt daar helemaal niet in voor', aldus Koymans.