TV-DROMEN

“Gerard, alsjeblieft. Je bent de enige die ik nog heb.' De verlatingsangst druipt van het gezicht van Eloah Uddenhout (26) als Rob Lamping (36) - Gerard - de kamer verlaat. Hij heeft zojuist ontdekt dat de tas van zijn geliefde vol zit met drugs. Haar tegenwerpingen - “Ik bewaar het voor mijn vriendin', “Echt, die tas, die is niet van mij' “Het is maar voor een keertje' - hebben geen effect. “Rotwijf'. En Gerard is weg.

Kandidaten 2B16 laten de emoties knallen. Want in slechts enkele minuten moeten ze de regisseur ervan overtuigen dat zij alles in huis hebben om medio 1999 mee te doen aan de televisieserie Hoop doet leven. Honderdvijftig toekomstige soapsterren krijgen van de AVRO de kans op hun “five minutes of fame'. Duizend wanna-be soapfans deden mee aan de auditie.

“Als het zou moeten, zou ik zo mijn baan opgeven', zegt Eloah. “Wel geleidelijk want ik hou van mijn werk. Ik werk in de verslavingszorg. Dat is heftig werk, maar ook heftig leuk. Maar soap lijkt me ook leuk.

“In de Nederlandse soaps van nu zit te weinig kleur. Die dokter uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Lijkt me een aardige vrouw hoor, maar ze speelt nu een verlepte sloerie. En Arthurs rol is op. Een neger moet eens krachtig naar voren komen in een soap. Ja, ik zou dat wel kunnen. Oprah Winfrey is daarbij mijn grote voorbeeld. Eerst was ze echt niks. En nu is ze de vrouw. Zo echt. Dat wil ik ook wel.

“Ik heb een beetje ervaring met acteren. Ik speelde een keer in Baantjer. Je weet wel, Vledder en De Cock. En had een figurantenrolletje in de Jackie Chan-film. Maar daar zat heel Nederland ongeveer in. Of dit mijn doorbraak moet worden? Tsja...'