Mexico handelt slechte schulden af

rotterdam, 14 DEC. Het Mexicaanse Congres heeft zaterdag een plan goedgekeurd voor de afhandeling van ruim 67 miljard dollar aan slechte schulden. Het merendeel daarvan komt voor rekening van de belastingbetaler.

Fobaproa, een garantiefonds dat in 1990 was opgericht om spaarders te beschermen beheerde die 67 miljard aan schulden. De oppostie - zowel de rechtse PAN als de linkse PDR - heeft de regerende PRI er dit jaar onder meer van beticht Fobaproa te hebben misbruikt om haar zakenvrienden in de gelegenheid te stellen onder dubieuze leningen uit te komen die ze zichzelf of elkaar hadden verstrekt.

Fobaproa werd in 1995 ingezet om te voorkomen dat het Mexicaanse bankssysteem in elkaar zou storten in de nasleep van de peso-crisis. De veelal net geprivatiseerde banken hadden roekeloos leningen verstrekt die oninbaar bleken toen de rente snel steeg.

Het debat over de afwikkeling van Fobaproa heeft de Mexicaanse politiek maandenlang verlamd. Met name de linkse PDR meent dat de regering de belastingbetaler wil laten opdraaien voor de ongeregelde privatisering van de banken, tekort schietend overheidstoezicht, een onverantwoordelijke kredietpolitiek van bankiers en de malafide praktijken van haar zakenvrienden.

Eind oktober eiste de linkse PDR juridische stappen tegen minister van Financien Jose Angel Gurria en de directeur van de Centrale Bank Guillermo Ortiz. De PDR beschuldigt hen ervan bedreigde banken die in 1995 in handen kwamen van Fobaproa, onder controle te hebben geplaatst van corrupte bankiers. Die zouden zichzelf of zakenvrienden leningen hebben uitgekeerd en die vervolgens weer bij Fobaproa hebben ondergebracht. Tegen directeurs van drie banken lopen in dit verband juridsche procedures: een is voortvluchtig, een ander op borgtocht vrij een derde zit in de gevangenis. Alledrie waren financiers van de PRI bij de verkiezingscampagne in 1994.

In het driehoekspel tussen de partijen PAN, PRI en PDR dat de Mexicaanse politiek beheerst, wist regeringspartij PRI de rechtse PAN vorige week uiteindelijk over te halen voor haar Fobaproa-voorstel te stemmen.

Dat werd zaterdag aangenomen.

Politici werden voor en na de debatten bekogeld met tomaten en zakjes meel door vijftig leden van El Barzon, een vereniging van kleine schuldenaars die in 1995 failliet gingen.