'Aanklacht kostte mij een burgemeesterspost'

ARNHEM, 12 DEC. Gedeputeerde Johan de Bondt werd gisteren met zijn collega Ton Doesburg vrijgesproken van schending van de geheimhoudingsplicht. “Als publieke figuur moet je steeds verklaren dat je niets fout hebt gedaan.'

Hij was geknipt voor de functie, had de commissaris der koningin nog gezegd. Maar ja, dat strafrechtelijk onderzoek, he. En dus, zo zegt de Gelderse gedeputeerde Johan de Bondt (VVD), “ben ik dankzij het openbaar ministerie een burgemeesterspost misgelopen'.

Gisterochtend werd hij met zijn PvdA-collega Ton Doesburg door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken van de verdenking dat ze de geheimhoudingsplicht hadden geschonden bij de benoeming van een nieuwe Gelderse commissaris der koningin, in het najaar van 1996. Volgens het openbaar ministerie hadden de gedeputeerden geheime informatie die ze van leden van de vertrouwenscommissie gehoord zouden hebben, gelekt naar derden. Die commissie moest een commissaris der koningin voordragen. Maar ze hebben niets strafbaars gedaan, oordeelde de rechtbank gisterochtend.

Opgelucht?

“Ik heb met veel genoegen de uitspraak van de rechtbank gehoord. Je rekent natuurlijk op zo'n uitkomst, maar er is toch een spanningselement. Het procesrisico, noemde m'n advocaat dat. We rekenden erop dat het goed zou aflopen, omdat we niets verkeerds gedaan hebben. Er is indertijd overleg geweest, maar dat hoort bij het politieke spel. We waren het dan ook oneens met het standpunt van het OM.'

Hoe hebt u de publiciteit rond zo'n strafrechtelijke procedure ervaren?

“Als publiek figuur komt het tien keer zo hard aan. Je moet alles aan iedereen uitleggen, steeds maar weer verklaren dat je geen foute dingen hebt gedaan. En dat is heel belastend. Maar er zijn ook andere zaken: de politie die met de dagvaarding op zak zes keer met de auto komt voorrijden, aan de buren vraagt waar we zijn. Mijn zoontje was tien jaar toen het begon, die werd er in school op aangesproken.

Dat zijn allemaal uitermate vervelende dingen. Ik heb de hele gang van zaken als een nachtmerrie ervaren.'

Heeft het u bestuurlijk beschadigd?

“Ja. Ik heb gesolliciteerd naar een burgemeestersfunctie; ik zeg niet waar en wanneer. Ik was geknipt voor de post, zei de commissaris der koningin. 'Maar er hangt een proces boven je hoofd, dus doe ik het niet' zo zei hij. Daar ging mijn post.'

Bovendien kostte het u het lijsttrekkerschap voor de provinciale verkiezingen.

“Een aantal mensen binnen de partij heeft het aangegrepen om mij op de zesde plaats van de lijst te zetten. Dat heb ik altijd een gelegenheidsargument gevonden. Ik hoor nu gelukkig geluiden dat verschillende afdelingen mij weer hoger willen krijgen. Dat doet me goed. Komende maandag vergadert de fractie over de definitieve lijst. Daar ben ik nu hoopvol over gestemd. Ik wil nog wel vier jaar gedeputeerde zijn.'

En nog acties richting het openbaar ministerie?

“We gaan ons beraden op de mogelijkheid de kosten op het OM te verhalen. We hebben allebei tienduizenden guldens betaald.'