Even geduld

Het was weer raak gisteren. De handel op de effectenbeurs, die zich voorbereidt om bij de invoering van euro, op 4 januari, niet in storing te geraken, lag gisteren het grootste deel van de ochtend stil wegens technische problemen.

Menigeen raakt de tel kwijt, maar het was dit jaar alweer de zesde keer dat de beurs en zijn leden door de techniek in problemen werden gebracht. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) had diverse keren te maken met een storing in het handelssysteem Trading System Amsterdam (TSA). Softewarefouten leidden ertoe dat het systeem moest worden platgelegd en onderzocht. Als dan het euvel was verholpen moest TSA stap voor stap worden opgestart, wat zeker een uur tijd vergde. Gedurende de storing ligt ook de optiebeurs stil omdat daar niet gehandeld kan worden als er geen onderliggende waarde vanaf de effectenbeurs komt.

De meest recente storingen zijn echter niet te wijten aan het handelssysteem maar aan de computerverbindingen van banken en commissionairs met de beurs. Nu commissionairs niet meer fysiek op de vloer aanwezig zijn zijn ze afhankelijk van een lijntje met Beursplein 5. Breekt dat lijntje bij een paar grote beursleden, dan is er geen handel, zo bleek gisteren ook maar weer eens. President George Moller benadrukt keer op keer dat de beurs op 4 januari niet opengaat als grote marktpartijen niet euro-proof zijn. Dat zal ook het geval zijn als de beurs in technisch opzicht niet klaar is. Op basis van Euro-testweekends ziet Moller de jaarwisseling echter met vertrouwen tegemoet. Voorwaarde is dan wel dat er op 4 januari geen graafmachine de grond in gaat en iedereen met z'n handen van de computerverbindingen met AEX afblijft. Laat die champagne nog maar even wachten.