'Cruijff begint een universiteit'

ROTTERDAM, 11 DEC. Als alles volgens plan verloopt, komt er volgend jaar een Johan Cruijff University. Cruijff is bezig met de oprichting van een MBA-opleiding (Masters of Business Administration) voor jongeren die hun sport met een studie willen combineren. Dat staat in het financieel-economisch magazine FEM De Week, dat vandaag verschijnt.

Cruijff zegt in het magazine: “We zijn nog in gesprek met vele onderwijsinstellingen, maar het ziet er naar uit dat we verspreid over het land een aantal opleidingen kunnen geven.' De oud-stervoetballer onderhandelt met de hogescholen van Groningen, Amsterdam en Utrecht.

De studenten krijgen de kans hun studie op te schorten als ze in een trainingskamp verblijven of als ze meedoen aan wedstrijden. Na de onderbreking kunnen ze hun studie naadloos voortzetten. Het is de bedoeling dat aan de vierjarige opleiding vakken worden onderwezen die in het verlengde van de sport liggen.

H. Koenders, adviseur van Cruijff: “Naast algemene vakken als Engels, komen er lessen in sportmarketing, sport business management, event consultancy en sportjournalistiek.'

De opleiding is vooral geschikt voor jongeren die een managersfunctie in de sport ambieren. De educatieve rol van Cruijff is nog onduidelijk. Koenders: “Hij neemt waarschijnlijk alleen plaats in de adviesraad van de University. Bij hoge uitzondering zal hij gastcolleges geven.'

Eerder dit jaar opende Cruijff een soortgelijke opleiding in Barcelona. Volgens FEM De Week is die volgeboekt met tientallen jongeren, die er het door Cruijff opgezette lesprogramma volgen. De Hogeschool van Amsterdam is “zeer geinteresseerd', volgens interim-directeur I.Donkervoort van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding.