Uitvinder maakt eind aan slecht zicht motorrijder

ROTTERDAM, 10 DEC. Huishoudelijke problemen inspireren veel Nederlandse uitvinders. De prijs voor de beste uitvinding van het jaar ging gisteren niettemin naar een vondst die juist een probleem buitenshuis oplost: het beslaan van het vizier van de motorhelm.

Wrijven met een in Dreft gedrenkt lapje schijnt nog het beste te zijn. En een oud huismiddeltje als groene zeep wil ook wel eens helpen. Maar tegen een beslagen motorhelm werken ze slechts enkele minuten. Derek Arnold vond de oplossing. Hij ontwikkelde het Pinlock Condensvrij Vizier.

De uitvindersorganisatie ID-NL onderscheidde hem gisteren in het Rotterdamse WTC voor de 'beste uitvinding van het jaar' met een houten paardenkop en vijftienduizend gulden. Arnolds vondst is een los vizier van condenswerend plastic, dat strak tegen de binnenkant van het gewone helmvizier moet worden bevestigd.

Ettelijke malen moest hij gisteren de Pinlock demonstreren. Ademende hij tegen een gewoon vizier, dan besloeg dat onmiddellijk, maar met bevestiging van dePinlock bleef het schoon.

De Emmeloorder is al veertien jaar importeur van motorhelmen. Hierdoor stuitte hij op het probleem van de beslagen motorhelm. “Vooral bij koud en nat weer kan een helm makkelijk beslaan', zegt Arnold. “Bovendien bepalen nieuwe Europese regels dat helmvizieren krasbestendig moeten zijn. Maar die anti-kraslagen beslaan juist nog meer.' Spuitbussen tegen condens beschouwt Arnold als lapmiddelen; van meet af aan zocht hij de oplossing in plastic. Hij bezocht verschillende kunststoffabrikanten en kwam een speciaal plastic tegen. De fabrikant ervan wil hij niet noemen.

Afnemers vond hij snel. Helmenfabrikant Nolan rust de helmen sinds een half jaar standaard uit met het speciale vizier. Motorbezitters die al een helm hebben kunnen het nieuwe vizier los kopen.

Tot de tien genomineerden die de hoofdprijs net misten behoren de uitvinders van Silvestra. Zij ergerden zich jarenlang aan het naaldenverlies van hun kerstboom.

In hun vrije tijd ontwikkelden de twee biochemici een poeder dat het uitvallen van de naalden vertraagt. Een zakje Silvestra en er kan tien tot veertien dagen langer worden genoten van de kerstboom. De uitvinder van de Bikers Buggy ergerde zich aan een heel ander fenomeen. Als vader van drie kinderen worstelde hij met de vraag hoe hij een kinderwagen op de fiets mee kon krijgen. “Het ding bungelt altijd maar ergens aan het stuur of het steekt heel gevaarlijk uit de fietstas' vertelt hij. Hij bedacht een buggy die tegelijk een kinderzitje voor op de fiets is. Duw het handvat van de buggy naar beneden, klap het onderstel in en de buggy wordt een zitje aan het stuur.

Briljant in zijn eenvoud is de Brushrest, een kunststof strook waarvan de uiteinden in elkaar worden geschoven, waarna het geval tegen een verfblik wordt geplakt. De kwast die door twee gaten in de strook wordt gestoken hangt nu boven het blik, zodat lekkende verf niet langer op de grond druipt.