THEATER

Hype Voortdurend verrassend parodieencabaret door de Vliegende Panters die elk genre lijken te beheersen en al die genres kunnen laten ontsporen. 11 dec Papendrecht De Willem, 12 dec Zevenaar Bommersheuf, 15 dec Groningen De Oosterpoort, 17 dec Leiden Schouwburg.

De Burgermansbruiloft Dirk Tanghe maakt van Brechts vroege drama een kermis, een feest, een monstrueuze farce. In een bizar decor leven de bruiloftsgasten hun artistieke ambities uit maar ook hun vandalisme. Met mooie rollen van oa Peter De Graef en Paula Bangels. 11 dec Leeuwarden De Harmonie, 12 dec Drachten De Lawei, 16 dec Haarlem Stadsschouwburg 17 dec Amersfoort De Flint.

De Bitterzoet Dennis Potter door Theatergroep Hollandia. Voorstelling van heftige gevoelens: een man en een vrouw proberen hun leven nieuwe inhoud te geven nadat hun dochter door een ongeluk geestelijk verlamd is geraakt. Een indringer moet hen redden. Gebeurt dat? Prachtig spel van o.a. Bart Luppes en Frieda Pittoors. 11 dec Utrecht Huis aan de Werf, 12 dec Eindhoven Plaza Futura, 15, 16 dec Haarlem Toneelschuur.

Een Kooi Van Licht Toneelspeelster Beppie Melissen en haar kanarie brengen hun leven in eenzaamheid door. De buitenwereld is om bang voor te zijn. Als de vogel het huis ontvlucht overleeft hij de vrijheid niet. Een intieme, roerende voorstelling van Beppie Melissen en Ellie van Dooren over de moed om eenzaamheid te bevechten. 17 dec Groningen 't Kruithuis.

De Hel Magisch-realistische solo van Helmert Woudenberg over de dood van zijn vader als SS-soldaat aan het Oostfront. 11 dec Geertruidenberg De Schattelijn.

Angel EyesIn rokerig licht speelt John Buysman een jazz-muzikant aan de dope, op een tekst van Jules Deelder - soms grappig, soms ontroerend en even ritmisch als een trompetsolo. 12 dec Zwolle Odeon, 17 dec Den Haag Theater aan het Spui.

Scrooge Engelse (en Engelstalige) musicalbewerking van Dickens' kerstsprookje fleurig geensceneerd met twinkelende deuntjes.

11 dec IJmuiden Stadsschouwburg, 12 dec Eindhoven Stadsschouwburg, 13 dec Heerlen Stadsschouwburg, 15 dec Amersfoort De Flint, 16 dec Winterswijk Cultureel Centrum, 17 dec Deventer De Leeuwenbrug.

En verder Cd Opname Brigitte Kaandorp met vijftien jaar malligheid, romantiek, smartlappen en gave sfeerbeelden, 11 dec Haarlem Stadsschouwburg, 13 dec Zaandam Zaantheater; Rouw Past Elektra In deze variant van Aischylos' Oresteia keert de moraal zich tegen het leven: leden van een puriteinse familie moorden elkaar uit 'plichtsbesef' uit. 11 dec Zutphen De Hanzehof, 12 dec Kampen Stadsgehoorzaal, 15 dec Middelburg Stadsschouwburg, 16 dec Oosterhout De Bussel, 17 dec Veenendaal De Lampegiet; Dagboek Van Een Gek Henk van Ulsen brengt een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen. 11 dec Raalte Hoftheater, 12 dec Arnhem Schouwbur, 13 dec Bussum 't Spant; Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Met Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol. 11, 12 dec Leiden Schouwburg, 14 t/m 17 dec Zoetermeer Stadstheater.