Storing legt beurs twee keer plat

AMSTERDAM, 10 DEC. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend twee keer verstoord door technische problemen. Als gevolg van een storing in het computernetwerk tussen banken, commissionairs en de beurs ging de effectenhandel vanochtend met een half uur vertraging van start. Even voor half twaalf werd de handel stilgelegd omdat zich opnieuw moeilijkheden voordeden.

Omdat sommige beursleden wel konden handelen en andere niet, besloot de commissaris voor de notering de transacties die na de melding van de tweede storing waren uitgevoerd door te halen. Hierdoor werd circa tien minuten beperkte handel teruggedraaid.

De beurs is dit jaar al vaker geplaagd door storingen. “Het was een extreem jaar', zegt een woordvoerder in een reactie. “Voorgaande jaren hadden we nooit storingen. Deze komt echter van buiten.'

Het afgelopen jaar was rommelig wegens verhuizing van effecten- en optiebeurs en de voorbereiding op de invoering van de euro.

Geluk bij een ongeluk was dat de storingen zich voordeden op een dag met lage omzetten. De AEX-index, de graadmeter van de beursstemming, stond aan het eind van de ochtend 1,88 punten hoger op 1093,87 punten.

Onder de hoofdfondsen was Koninklijke Olie een opmerkelijke stijger. De 'olies', die de afgelopen tijd flink onder druk hebben gestaan, stegen in de ochtenduren met 1,90 naar 88,50 gulden. Voor een deel zou dat veroorzaakt zijn door geruchten over de overname van Chevron door Shell. Een handelaar aan het Damrak noemde als andere mogelijke oorzaak voor de koerswinst van Koninklijke Olie dat het is achtergebleven bij andere grote fondsen, zoals ING en Aegon, die de afgelopen tijd flink meer waard zijn geworden. “Zelfs als je de daling van de olieprijs in aanmerking neemt, was 80 gulden misschien toch wel aan de lage kant. Het blijft een aantrekkelijk fonds om te kopen voor wie nog wat geld heeft liggen', zo stelde hij.

Ook Philips was een stijger. Het elektronicaconcern klom met 3,20 naar 133,70 gulden. Vooral vraag uit het buitenland stuwde de koers omhoog. Ook positief was de koersvorming van het aandeel Getronics. Vanochtend steeg de koers met 4,10 gulden, waardoor het automatiseringsbedrijf aan het eind van de ochtend 86,80 gulden noteerde.