The Money Pit

The Money Pit (Richard Benjamin, VS, 1986), Veronica, 20.30-22.05u.

In The Money Pit worden de gevaren en risico's die aan het kopen van een huis kleven tot groteske en hilarische proporties uitvergroot. Alle ingredienten waarmee aanstaande huizenkopers de schrik om het hart wordt gejaagd zijn in de vlot geregisseerde en geacteerde film verwerkt: de onder druk genomen beslissing om het ogenschijnlijk prachtige huis te kopen, de louche makelaar, de beunhaas en de gestrande relatie.

Tom Hanks en Shelley Long spelen de jonge advocaat en de getalenteerde violiste. Ze zijn jong en verliefd en wonen tijdelijk in het appartement van een chagrijnige en arrogante dirigent die het ex-vriendje is van de violiste. De dirigent wil weer in zijn appartement gaan wonen, waardoor het verliefde paar op stel en sprong een ander onderkomen moeten vinden. Goede raad is duur. Een bevriende maar louche makelaar die net uit de gevangenis is ontslagen brengt uitkomst. Het huis dat hij in de aanbieding heeft is inderdaad adembenemend mooi. Althans op het eerste gezicht.

Bij de bezichtiging ontmoet het jonge stel de verkoopster Maureen Stapleton. Zij vertelt dat ze het huis zo snel mogelijk tegen ieder aannemelijk bod moet verkopen. Eigenlijk is het een miljoen waard maar onder gegeven omstandigheden is ze bereid met 200.000 dollar genoegen te nemen.

Nu weet de kijker het zeker; dit wordt een ramp.

Voor de advocaat en zijn aanstaande eega is het bedrag nog te hoog. Maar ze zijn niet alleen verliefd op elkaar maar ook op het huis en dat is een gevaarlijke combinatie. Een ideale omstandigheid om elkaar ervan te overtuigen, desnoods tegen beter weten in, dat ze met deze aankoop de juiste beslissing hebben genomen.

Natuurlijk moet er nog wel wat aan de woning worden opgeknapt, maar dat mag geen obstakel zijn. De kersverse eigenaren hebben hun schaars meubilair nog niet in het huis neer gezet of de aangekondigde ramp voltrekt zich in huiveringwekkend hoog tempo en de schaal van de ellende is niet te overzien. Beun de Haas kan hier slechts uitkomst bieden, want geld voor een gekwalificeerde aannemer heeft het jonge stel niet meer. Wat voorspelbaar is blijft niet uit.

De bouwvakkers bestormen het huis waardoor de ramp een apocalyptische omvang krijgt. Helaas is de weg terug onbegaanbaar, de bouwval is onverkoopbaar geworden. Tot overmaat van ramp blijft de violiste nog een keer een nachtje bij de dirigent slapen. Dat is de druppel die emmer doet overlopen. Voor het front van de gespierde bouwvakkers geft de advocaat zijn overspelige violiste de bons. Die apotheose is eigenlijk de mooiste scene van de film. De bouwvakkers begrijpen dat zij de katalysator zijn van dit drama en om het beetje goed te maken werken ze zich een slag in de rondte.

The Money Pit is verplichte kost voor iedereen die van plan is een bestaand huis te kopen.