Eerste vrouw als president in Zwitserland

BERN, 9 DEC. De twee kamers van het Zwitserse parlement hebben vandaag met 158 van de 210 stemmen voor het eerst in de geschiedenis van het land een vrouwelijke president gekozen. De 58-jarige sociaal-democratische minister van Binnenlandse Zaken, Ruth Dreifuss, zal komend jaar het - jaarlijks wisselende - ceremoniele ambt vervullen.

Zij volgt minister van Buitenlandse Zaken Flavio Cotti op. Dreifuss was in 1993 de tweede vrouw in de regering van het Zwitserland waar pas in 1971 het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd.

Dreifuss was dit jaar al vice-president, wat in de praktijk het jaar daarop vrijwel altijd leidt tot het presidentschap. Minister van Defensie Adolf Ogi volgt haar op als vice-president.

Dreifuss, die behoort tot de linkervleugel van de sociaal-democraten, was het eerste joodse lid van de Bundesrat, de regering. Zij heeft zich de laatse jaren sterk ingezet voor de erkenning van de fouten van Zwitserland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was het enige lid van de regering dat nadrukkelijk van tevredenheid blijk gaf, nadat drie grote Zwitserse banken een compensatiefonds voor Holocaust-slachtoffers in het leven hadden geroepen ter waarde van 2,5 miljard gulden.

Als minister is ze betrokken bij het liberale Zwitserse heroine-beleid, waarin wordt geexperimenteerd met gecontroleerde, vrije verstrekking. Verder heeft ze de sociale zekerheid in haar portefeuille en gezondheidszorg. (AP)