Amsterdamse rechtbank: Publicatie over Anne Frank onrechtmatig

AMSTERDAM, 9 DEC. De publicatie van een boek waarin de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank wordt betwist, is onrechtmatig geweest. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald in een zaak die was aangespannen door het Anne Frank Fonds.

De bekende Franse revisionist R. Faurisson en de Belg S. Verbeke beweren in het boek Anne Frank: een kritische benadering onder meer dat Annes vader, Otto Frank, het dagboek na de oorlog heeft geschreven. Het revisionisme is een stroming die ontkent dat de holocaust heeft plaatsgevonden. Het dagboek van Anne Frank zou volgens de auteurs tegenstrijdigheden bevatten en het onderduiken in het Achterhuis zou onmogelijk zijn geweest. Het dagboek is “een literair bedrog', aldus de auteurs. Het boek van Faurisson en Verbeke uit 1991 is in Nederland verspreid.

De rechtbank heeft nu uitspraak gedaan in een bodemprocedure die het Anne Frank Fonds enkele jaren geleden had aangespannen tegen de auteurs, de vereniging Vrij Historisch Onderzoek, waar de auteurs deel van uitmaken, en uitgever L. van den Bossche. Volgens de rechter ontbreekt in het boek “enige onderbouwing' voor de beweringen. Het Gerechtelijk Laboratorium en het RIOD concludeerden na uitgebreid onderzoek dat het dagboek wel authentiek is. Jegens slachtoffers van de holocaust is het boek “kwetsend en nodeloos' grievend. Het mag niet meer verspreid worden.

In het vonnis is cruciaal dat het in twijfel trekken van de authenticiteit “op de wijze als gedaan' wordt veroordeeld. Dat betekent dat niet bij voorbaat vaststaat dat het betwisten van de echtheid van het dagboek onrechtmatig is. Volgens advocaat H.F. Doeleman van het Anne Frank Fonds is met dit vonnis wel eenvoudiger om op te treden tegen mensen die dit beweren. “Iemand die weer zo'n bewering wil doen, zal met hele nieuwe feiten moeten komen.' Hij verwacht dat het vonnis ook in het buitenland wordt gebruikt tegen revisionisten.

In Nederland is het in tegenstelling tot Duitsland niet strafbaar om de holocaust te ontkennen. Het Haagse gerechtshof verbood in 1994 wel de verspreiding van pamfletten waarin dit was gedaan.