Minder olie Golfstaten

ROTTERDAM, 8 DEC. De zes Golfstaten Saoedi-Arabie, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein, Qatar en Oman verminderen hun olieproductie vanaf maart volgend jaar om de olieprijs omhoog te krikken. Dat hebben ze vanochtend in Abu Dhabi bekendgemaakt, maar hoe groot de reductie wordt is nog onduidelijk.

De olieprijs is gisteren even onder de tien dollar per vat gedaald het laagste niveau sinds twaalf jaar. Op de termijnmarkt in Londen zakte de notering voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent naar 9,90 dollar per vat. Bij het sluiten van de markt was enig herstel opgetreden, tot 10,28 dollar per vat. Die lichte stijging volgde op een oproep van kroonprins Abdullah van Saoedi-Arabie om actie van de olieministers van de zes Golfstaten.

Het Amerikaanse oliebedrijf Amerada Hess deelde gisteren mee door de lage olieprijs te zijn gedwongen om de productie in de VS en op de Noordzee drastisch te verminderen. Als gevolg daarvan schrapt het 400 van de 2.000 banen. Branchegenoot Unocal in Californie trok zich gisteren terug uit een consortium dat een pijpleiding door Afghanistan zou bouwen. De lage olieprijs en politieke onrust in dat land maken de investeringen te riskant, aldus Unocal.

De gemiddelde prijs voor een vat Brent over dit jaar tot nu toe bedraagt 13,55 dollar, het laagste jaargemiddelde sinds 1976. Een van de oorzaken is dat de elf lidstaten van de Organisatie van olie-exporterende landen er tien dagen geleden niet in zijn geslaagd hun productie te verminderen. Uit onderzoek van het persbureau Reuters blijkt dat Opec in november 270.000 vaten per dag meer produceerde dan de afgesproken 27,43 miljoen vaten per dag.

Venezuela, Iran en Nigeria blijken de grootste boosdoeners. Deze landen hielden zich niet aan de verlaagde quota. Ze snijden in eigen vingers want vorige week was de prijs voor een vat Opec-olie - die door kwaliteitsverschil en transportkosten altijd lager ligt dan voor Brent - gedaald tot 9,40 dollar. Dat is de helft van de prijs van een jaar geleden.

De richtprijs van Opec ligt op 21 dollar per vat.

De huidige prijs van Opec-olie komt nu dichtbij de productiekosten in een aantal gebieden in Indonesie, Iran en Nigeria. Indonesie heeft gisteren al gedreigd de Opec te verlaten als de organisatie niet snel maatregelen neemt.

De zes Arabische monarchieen aan de Golf, voor driekwart van hun overheidsinkomsten van olie-export afhankelijk, zien die geldstroom uit olie dit jaar met 31 procent dalen. Ze ramen dit jaar hun olie-inkomsten op 55 miljard dollar (103,1 miljard gulden), tegen 80,9 miljard dollar vorig jaar. Gemiddeld hebben ze hun binnenlandse bestedingen dit jaar tot 35 procent verminderd.