Knesset geeft Netanyahu even respijt; Onrust onder Palestijnen

JERUZALEM, 8 DEC. Het Israelische parlement heeft gisteravond tijdens een stormachtige zitting besloten een stemming over vervroegde verkiezingen twee weken uit te stellen, en daarmee de regering-Netanyahu respijt gegeven.

De motie over vervroeging van de verkiezingen was ingediend door de oppositionele Arbeidspartij en werd gesteund door extreem-rechtse coalitiepartners van Netanyahu. De Arbeidspartij was niet zeker van de vereiste meerderheid van 61 stemmen. Als zij die niet zou behalen, zou zij pas over zes maanden weer zo'n stemming kunnen voorstellen. Daarom ging zij akkoord met een voorstel van de rechtse Verenigde Torah Judaisme-partij om de stemming te verdagen. Deze partij, die tegen de uitvoering van het Wye-akkoord met de Palestijnen is, wil Netanyahu extra tijd geven om te bewijzen dat hij niet meer land aan het Palestijnse Gezag zal overdragen. Netanyahu's regering is daarmee tot 21 december van de ondergang gered. Volgens ingewijden zal de premier de komende weken gebruiken om zijn rechtse opponenten binnen de regering in het gareel te krijgen.

Terwijl Netanyahu gisteren probeerde zijn regering overeind te houden door rechtse opponenten te beloven dat hij geen land meer aan de Palestijnen zou geven en Arabische en linkse Knesset-leden te verzekeren dat hij dat juist wel zou doen, leverden Palestijnen en Israeliers op straat het bewijs dat het vredesproces in een moeizame impasse is beland. In en rond de autonome Palestijnse steden Jenin Khalkylia, Ramallah, Betlehem en Hebron raakten Palestijnen die protesteerden tegen de voortgaande detentie van Palestijnse politieke gevangenen in Israel, voor de zesde achtereenvolgende dag slaags met Israelische soldaten en kolonisten. De Palestijnen schreeuwden leuzen als “Geen vrede met de joden zolang onze broeders in de gevangenis zitten”. In Oost-Jeruzalem verwondde een Israelische burger met een machinegeweer Palestijnen die zijn auto met stenen bekogelden.

De Palestijnse politie deed op diverse plekken haar best om demonstranten van Israelische legerposten weg te houden. Omdat de Amerikaanse president Clinton zaterdag naar de regio komt, wil het Palestijnse Gezag bewijzen dat het Israels veiligheid serieus neemt en zich dus aan het Wye-akkoord houdt. In Nablus namen Palestijnen dit hun eigen politie zo kwalijk dat zij met brandbommen het politiebureau bestormden. Toen de politie terugschoot, vielen er zeven gewonden.

De komende dagen willen Palestijnen de druk op Arafat en Israel opvoeren om niet alleen criminele, maar ook politieke gevangenen vrij te krijgen. Voor veel Palestijnse burgers valt of staat het vredesproces met de vrijlating van hun familieleden, van wie velen zonder vorm van proces al jaren in Israelische gevangenissen zitten.