INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN Ook vandaag waren de koersen in Londen in de ban van een verwachte Britse renteverlaging. Handelaren en beleggers vragen zich niet meer af of de verlaging er komt, maar vooral hoeveel de rente omlaag zal gaan. Aanvankelijke werd uitgegaan van een kwart procentpunt. De gezaghebbende zakenkrant Financial Times pleitte vanochtend in een column voor een verlaging met een vol procentpunt naar 5,75 procent. “Het is deze column die de markt vanochtend in beweging heeft gebracht” zegt een handelaar van een grote zakenbank. De Britse centrale bank neemt morgen om een uur 's middags (Nederlandse tijd) een rentebesluit.

De FTSE-index, de graadmeter van de Britse beurs, steeg vanochtend 0,63 procent (35,30 punten) naar 5612 punten. Het aandeel Scottish & Newcastle (dranken en vakantieparken, waaronder Centerparcs) steeg 1,6 procent in waarde na goede halfjaarcijfers, ondanks de tegenvallende zomer.

FRANKFURT

Op de belangrijkste Duitse beurs bleef het koersgemiddelde ongewijzigd. De DAX-index stond aan het einde van de ochtend op 4714 punten, even hoog als het slot van gisteren. Aandelen Deutsche Telekom daalden met 2 procent door een bericht in de Duitse krant Die Welt. Volgens bronnen binnen het concern zou de winst uit gewone bedrijfsvoering 20,2 procent lager uitpakken dan de officiele prognose.

PARIJS

De Franse beursindex CAC-40 steeg vanochtend 0,2 procent naar 3764,01 punten. Handelaren waarschuwen voor een hoge volatiliteit nu de handelsvolumes laag zijn. De olieaandelen Total en Elf Aquitaine daalden vanochtend doordat de olieprijs onder het niveau van 10 dollar per vat is gedaald.

TOKIO

De Nikkei-index steeg met 130,82 punten (0,9 procent) tot 14.854,31. De beurs van Zuid-Korea zakte met 1,68 punt naar 512,84. Hongkong sloot met een verlies van 0,7 procent. Beter ging het in Singapore. Daar stond de beursindex aan het eind van de dag op een winst van ruim 1 procent.

NEW YORK

Op Wall Street ging de Dow Jones-index met 54,33 punten (0,6 procent) omhoog naar 9070,47.De koersen op Nasdaq gingen gemiddeld met 1,9 procent omhoog. De index van deze elektronische beurs vestigde een record met een slotstand van 2040,59 punten. Het vorige hoogtepunt dateert van 27 november.