Banden Law Lord met Amnesty

LONDEN, 8 DEC. Een van de vijf Britse rechters die het beroep van de Chileense ex-dictator Pinochet op immuniteit vorige maand afwezen heeft banden met Amnesty International, de mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor zijn uitlevering aan Spanje. Dat bevestigt de organisatie vandaag in de Britse krant The Guardian.

Pinochets advocaten willen dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Straw, die voor vrijdag groen licht moet geven voor de uitleveringsprocedure, het `partijdige' vonnis van de Law Lords nu naast zich neerlegt.

Lord Hoffmann is zeven jaar onbezoldigd directeur geweest van een aan Amnesty gelieerd fonds, de Amnesty International Charity Ltd, dat geld van particulieren werft voor onderzoek en voorlichtingsmateriaal over mensenrechten. Eerder werd bekend dat Hoffmans vrouw parttime als administratief medewerker bij Amnesty in dienst is.

Hoffmann deed vorig jaar eveneens mee aan een fondsenwervingscampagne ten bate van een nieuw hoofdkantoor voor Amnesty overigens samen met Lord Bingham, de president van het Hooggerechtshof dat Pinochets beroep op immuniteit in eerste instantie toekende. Hoffmann gaf de vijfde en doorslaggevende stem bij het vonnis van de Law Lords die het beroep met drie tegen twee stemmen afwezen.

Amnesty ontkent dat Hoffmann of zijn vrouw op enige manier betrokken zijn bij de Pinochet-campagne. Hoffmanns functie was bovendien openbaar en Pinochets advocaten hebben de gelegenheid gehad te protesteren tegen de samenstelling van de vijf Law Lords. “Dat Pinochets team deze kwestie nu opwerpt toont alleen maar aan hoe desperaat ze zijn”, aldus een woordvoerder van Amnesty. De juridisch expert van de BBC noemde het vanochtend “uitgesloten” dat de immuniteitszaak op grond van Hoffmanns connecties met Amnesty wordt heropend.

Vandaag dient een nieuwe groep aanhangers van de Chileense sterke man een petitie in bij minister Straw tegen zijn uitlevering aan Spanje. Dat land wil hem vervolgen voor genocide, marteling en terrorisme tijdens zijn regime van 1973 tot 1990 waarbij zeker 3.000 politieke tegenstanders omkwamen.