INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN De beurs van Londen trok zich vandaag op aan de koersstijgingen op Wall Street van afgelopen vrijdag. De Amerikaanse aandelen veerden 1,5 procent op dankzij dalende werkloosheidscijfers over de maand november. Dat en een gemiddelde koersstijging in Hongkong van 4,7 procent zetten de Britse beursgraadmeter, de FTSE-100-index, vanochtend op een winst van 0,65 procent. Tegenvallende cijfers over de economische groei in de maand oktober remden de stijging af. Handelaren denken dat de kans op een renteverlaging met een kwart procent deze week door deze cijfers is vergroot.

ScottishPower was vandaag een grote daler op de beurs. De koers verloor 3,8 procent na de aankondiging dat het energiebedrijf voor 4,7 miljard pond (circa 14,7 miljard gulden) de Amerikaanse branchegenoot PacifiCorp overneemt.

FRANKFURT

In Duitsland stegen de koersen gemiddeld 1,4 procent. De DAX-index klom bij lage omzetten met 65 punten naar 4840,23 punten. “Er is geen nieuws rond een specifiek beursfonds” zei een handelaar vanochtend. “Beleggers doen het wat rustiger aan na de fusiekoorts van de afgelopen dagen. Ze pikken alleen de koopjes er tussenuit.”

Bij de hoofdfondsen waren de bank- en auto-aandelen de stijgers. Deutsche Bank steeg 1 procent en Dresdner Bank werd 1,3 procent meer waard. DaimlerChrysler klom 1,9 procent en Volkswagen 1,5 procent. Het aandeel Siemens werkte aan herstel van de koersval van vrijdag toen het 7,4 procent in waarde daalde wegens tegenvallende reorganisatieplannen. De koers klom vanochtend ruim 3 procent.

PARIJS

In de Franse hoofdstad stegen de koersen gemiddeld 1,5 procent. De CAC-40 bereikte een niveau van 3793,07 punten. Grote daler was het constructie- en communicatieconcern Bouygues. De koers van het aandeel verloor ruim 7 procent.

Het informatietechnologiefonds Bull steeg 5,4 procent in waarde nadat het bedrijf bekendmaakte dat het zijn divisie voor elektronische betalingssystemen gaat fuseren met Ingenico een specialist op dit gebied.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vandaag licht gestegen. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen sloot op 14.723,49 punten, een winst van 83,52 punten (bijna 0,6 procent) ten opzichte van vrijdag.

De omzet was bij gebrek aan impulsen van de Japanse regering of het bedrijfsleven mager.

De Hang Seng-index in Hongkong heeft de dag afgesloten met een winst van 4,7 procent. Dit was vooral toe te schrijven aan de renteverlagingen die de Chinese centrale bank vandaag doorvoerde.