Hoffa gekozen tot voorzitter Amerikaanse truckersbond

NEW YORK, 7 DEC. James P. Hoffa is met ruime meerderheid gekozen tot leider van de Teamsters-vakbond. Tom Leedham, zijn directe tegenstander heeft zijn verlies erkend.

Hoffa is daarmee hoofd geworden van de machtige Teamsters-vakbond die 1,4 miljoen vrachtwagenchauffeurs als leden heeft. Hij neemt de leiding over van Ron Carey die vorig jaar schuldig bevonden is aan corruptie tijdens de verkiezingen van 1996. Carey versloeg Hoffa toen. De herverkiezing, die Hoffa waarschijnlijk ruim 55 procent van de stemmen heeft opgeleverd, maakt hem voor de komende drie jaar leider van de Teamsters. De telling van de stemmmen wordt vandaag afgerond.

James P. Hoffa is de zoon van de beroemde en beruchte Jimmy Hoffa, die de truckersvakbond leidde van 1957 tot 1971. Hij sluisde onder meer pensioengelden door naar de mafia en beinvloedde rechtbankjury's. Zijn banden met de mafia waren geen geheim maar het was ook de mafia die Hoffa senior, kort na zijn vrijkomen uit de gevangenis in 1975, spoorloos liet verdwijnen. Een lijk is nooit gevonden.

Volgens critici heeft zoon Hoffa banden met dezelfde duistere figuren als zijn vader. Hij wist in de twee campagnes van 1996 en 1998 in totaal 6 miljoen dollar achter zich te krijgen, een ongekend hoog bedrag voor een vakbondsverkiezing. Voor de campagne van dit jaar had Hoffa een miljoen te besteden, zijn tegenstander Tom Leedham had slechts tweehonderdvijftigduizend dollar. Het geld voor Hoffa zou afkomstig zijn geweest van bedrijven die mafiaconnecties hebben.

Hoffa wijst alle beschuldigingen over mafiaconnecties van de hand. Ook wil hij niet weten dat zijn vader corrupt was. “De naam Hoffa wordt aanbeden in deze vakbond”, zei hij een maand geleden. “Mijn vader was de pionier die deze vakbond vooruit geholpen heeft.” Hoffa zegt dat de Teamsters onder zijn leiding absoluut geen banden met de mafia zullen hebben.

Hoffa is geboren in 1941 in Detroit. Hij was een talentvol football-speler op school en op zijn universiteit, Michigan State. Hij studeerde af en werd een advocaat die veel respect genoot onder collega's. In 1991 toonde Hoffa voor het eerst interesse voor het leiderschap van de Teamsters.

De Teamsters hadden twintig jaar geleden nog 2,3 miljoen leden. Hoffa heeft verklaard dat hij de bond weer groot wil maken door leden te winnen. Ook wil hij de plaatselijke afdelingen meer macht geven.

De nieuwe voorzitter van de Teamsters heeft aangekondigd niet automatisch de democraten te zullen steunen, zoals de Amerikaanse vakbonden traditioneel doen. Hoffa onderhoudt juist meer banden met republikeinse politici.