Concurrentiedruk versnelt sanering Deutsche Telekom

ROTTERDAM, 7 DEC. De toegenomen concurrentie op de Duitse markt voor telecommunicatie dwingt Deutsche Telekom ertoe volgend jaar 20.000 banen te schrappen. Dat heeft bestuursvoorzitter R. Sommer van het telecommunicatiebedrijf dit weekeinde gezegd in het blad Bild am Sonntag.

De reductie met twintigduizend medewerkers betekent een versnelling van eerder aangekondigde reorganisaties bij Deutsche Telekom. Vooruitlopend op de beursgang in 1996 kondigde Deutsche Telekom al een streefcijfer van 170.000 personeelsleden aan. Toen telde de onderneming nog 230.000 medewerkers.

Volgens de jongste cijfers werkten eind september van dit jaar 184.100 mensen bij Deutsche Telekom. Met de aanvullende reorganisatie komt het concern dus eind volgend jaar uit op minder dan 165.000 employes.

Sommer kondigde tevens aan dat Deutsche Telekom overnames of een fusie met andere telecombedrijven in overweging zou nemen, maar dat er daarvoor geen concrete plannen zijn. Deutsche Telekom maakte afgelopen maand prijsreducties bekend van maximaal 63 procent. Daarmee reageert het concern op de komst van nieuwe concurrenten.

Volgens Sommer kosten de prijsdalingen, die begin volgend jaar moeten worden doorgevoerd, het bedrijf tussen vijf en zes miljard Duitse mark omzet. Het bedrijf hoopt deze prijsdaling voor een deel te kunnen compenseren door meer telecommunicatieverkeer af te handelen.

Deutsche Telekom, voor 74 procent in handen van de Duitse staat, is van mening dat lage interconnectietarieven zijn tegenstrevers in de markt een oneerlijk concurrentievoordeel geven. Deutsche Telekom betoogt, zoals ook eerder KPN Telecom deed in Nederland, dat te lage interconnectietarieven investeringen in infrastructuur frustreren.

Deutsche Telekom heeft over de eerste negen maanden van dit jaar zijn nettowinst met 24 procent zien stijgen tot ruim drie miljard mark. Het concern gaf aan dat de concurrentieslag met name voelbaar was in de sectoren voor mobiele en internationale telecommunicatie. Het bedrijf was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.