Ajax-publiek protesteert met witte sokken

AMSTERDAM, 7 DEC. Met wapperende witte sokken maakte het publiek in de Arena gisteren zijn ongenoegen kenbaar over het spel van Ajax tegen MVV. De thuisclub behaalde een moeizaam gelijkspel, waardoor de achterstand op lijstaanvoerder Feyenoord is opgelopen tot twaalf verliespunten. De Amsterdamse titelhouder heeft uit de laatste vijf wedstrijden slechts een overwinning behaald.

Bij gebrek aan witte zakdoekjes, waarmee de supporters van FC Barcelona protest plegen aan te tekenen, toonden de supporters van Ajax hun teleurstelling met alternatieve middelen. In de lang niet uitverkochte Arena klonken bij herhaling hatelijke spreekkoren aan het adres van Morten Olsen. De Deense trainer ligt onder vuur bij Ajax, dat bijna is uitgeschakeld in de Champions League en in de nationale competitie een bijrol speelt. Het publiek scandeerde gisteren de namen van Jan Wouters (trainer van Ajax 2) en Louis van Gaal (oud-trainer van Ajax 1).

Olsen tekende in de zomer van 1997 een tweejarig contract bij Ajax. In zijn eerste seizoen behaalde hij met fris en aanvallend voetbal de landstitel en de nationale beker. Maar in het UEFA-Cuptoernooi werd Ajax vorig jaar uitgeschakeld door Spartak Moskou. Olsen zou rond kerstmis besprekingen gaan voeren met het bestuur van Ajax. Hij staat in de belangstelling van Anderlecht.

Olsen reageerde gisteren tamelijk gelaten op de negatieve reacties. “Als Ajax met 6-0 of 7-0 wint, praten jullie over een Mickey Mouse-competitie. Maar als Ajax stevige tegenstand ondervindt, moet de trainer weg. De supporters hebben betaald om binnen te komen. Het is hun goed recht om mij te bekritiseren. Natuurlijk zijn die spreekkoren niet aangenaam om te horen. Maar ik ben betaald om daar tegen te kunnen”, aldus Olsen.

De geplaagde trainer koos gisteren voor een nieuwe opstelling. Dani, Witschge en Kinkladze werden als zondebok aangewezen voor het fletse spel van de voorbije weken. Het jonge talent Hose moest eveneens op de reservebank plaatsnemen. De vaste invaller Gorre mocht dit keer op de plaats van de geblesseerde Litmanen voetballen, maar het ontbreken van de Finse 'verbindingsspeler' was andermaal voelbaar.

Zonder Litmanen hangt het Ajax als los zand aan elkaar.

Tegen MVV leden Frank en Ronald de Boer gevaarlijk balverlies. De tweelingbroers lijken steeds minder gemotiveerd en hunkeren naar het buitenland, hoewel hun veronderstelde vertrek naar Barcelona op de tocht staat, sinds trainer Van Gaal onder vuur ligt in Catalonie. Ronald de Boer had voor rust geluk dat zijn balverlies in het eigen strafschopgebied niet werd afgestraft door de MVV'er Taiwo.

In de tweede helft werd de rechtshalf van Ajax gewisseld. Zijn voortijdige gang naar de kleedkamer ging gepaard met een striemend fluitconcert. “Ik ga er niet onder gebukt”, reageerde Ronald de Boer. “Zoveel ervaring en hardheid heb ik inmiddels wel.”

Vlak na rust verspeelde Frank de Boer de bal aan Vriesde, die vervolgens Perez in de gelegenheid stelde de score te openen. In de resterende veertig minuten kreeg Ajax een handvol goede kansen, maar de Maastrichtse doelman Spillmann (de vervanger van Van Duynhoven) was lange tijd onpasseerbaar. In de slotfase was hij kansloos bij een kanonskogel van Oliseh, die even daarvoor was ingevallen voor Blind. De Nigeriaan scoorde uit een vrije trap.