Studenten slachtoffer straatrover

AMSTERDAM, 5 DEC. Een of enkele gewelddadige straatrovers maken sinds ruim een maand het Roeterseiland in Amsterdam onveilig. Volgens de politie hebben zij in korte tijd tientallen mensen beroofd en bedreigd.

Vooral studenten en medewerkers van de universiteitgebouwen op het Roeterseilandcomplex zijn hiervan het slachtoffer geworden. Een man die net een sollicitatiegesprek had gevoerd, raakte bij een beroving gewond. Nadat hij zijn geld had afgegeven werd hij in zijn arm en borst gestoken. Hij heeft een nacht in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

Directeur P.J. Klijn van de faculteit scheikunde heeft de studenten en medewerkers met een e-mail voor de straatrovers gewaarschuwd. “Vermijd zoveel mogelijk alleen in het donker over straat te gaan als er geen anders mensen in de buurt zijn”, schrijft hij.

De politie heeft een onderzoeksteam van twaalf man op de zaak gezet. Aanvankelijk ging de politie er van uit dat het om slechts een dader ging. Volgens een woordvoerder lijkt het er nu op dat er meer berovers actief zijn in die buurt. Getuigen hebben volgens hem verschillende signamelenten van daders opgegeven. De politie surveilleert extra in de buurt van de universiteitsgebouwen.

Het vermoeden bestaat dat door de extra controles van de politie rond het Centraal Station en de metrostations sprake is van een verplaatsing van de berovingen. Ook uit de gebouwen op het Roeterseilandcomplex is de laatste tijd meer gestolen dan anders.