SELECTIE TELEVISIE: ZONDAG

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer Hans Dijkstal over het functioneren van de Kamer. Verder licht SBS6-directeur Fons van Westerloo de komst van het nieuwe tv-station Net 5 toe. Ned.3, 12.05-13.01u.

Netwerk. Reportage over een nieuwe vorm van criminaliteit waarbij criminelen een huis binnen dringen en hun slachtoffers dwingen de sleutels van hun auto te geven. Verder zieke chimpansees die jarenlang voor medische experimenten zijn gebruikt en aandacht voor de vraag hoe groot de kans is dat Pinochet in zijn eigen land wordt veroordeeld. Ned.1, 20.15-20.54u.

Lopende zaken. Over de vraag of de Nederlandse tuinbouw nog wel kan overleven zonder illegale arbeiders en het twijfelachtig succes van werkloosheidsprojecten. Ned.3 22.03-22.45u.

DOCUMENTAIRE

'It Fryslan fan'. Laatste deel uit een serie over het veranderende platteland van Friesland gaat over de redacteuren van de Nieuwe Dockumer Courant. Maker van de documentaire Roel van Dalen probeert tot uiting te brengen hoe belangrijk de lokale krant nog is voor de nieuwsvoorziening. Ned.13.00-13.41u.

Close-up. Openhartig portret van schrijver Gerard Reve gemaakt door Tom Rooduijn naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag. Het programma volgt Reve's veelbewogen levenspad aan de hand van archiefmateriaal, interviews documenten en opnamen van het onlangs gehouden Crossing Border Festival in Den Haag. Ned.1, 18.28-19.28u.

Hot doc - De CIA. Slot van de serie waarin de duistere praktijken en onwettige intriges van de CIA tijdens en na de Koude Oorlog worden belicht. De CIA zelf zal nu moeten bewijzen of ze nog wel een reden van bestaan heeft. Belg.2 20.30-21.25u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Frank Groothof bekend van Sesamstraat en Klokhuis, houdt zich bezig met operavoorstellingen voor kinderen. Hij heeft een zangopleiding aan het Conservatorium gevolgd. Deze maand begint een reeks voorstellingen van Koning Arthur, op muziek van Henry Purcell. Groothof zingt twee stukken uit de opera. Verder een optreden van het Paul van Kemenade Quintet. Ned.3, 11.00-12.00u.

KUNST

De plantage. De staatssecretaris voor Cultuur Rick van der Ploeg vertelt hoe het hem in zijn eerste periode als staatssecretaris is bevallen. Verder aandacht voor de eerste cd van De Onderhonden, waarin de grootste Nederhoptalenten hun krachten hebben gebundeld. Ned.3, 17.00-18.00u.

Leven en werken. Publicist Paul Scheffer praat met de Duitse schrijver Martin Walser. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.00-23.45u.

FILM

Almost an Angel (John Cornell, 1990 VS). Vermeende charme van Australier Paul Hogan bepaalt toon van door hemzelf geschreven, pseudo-filosofische komedie over inbreker die zich als beschermengel gaat gedragen. Gastrol van Charlton Heston als God. Ook met Linda Kozlowski. SBS6, 13.30-15.05u., met reclame.

. The Long Journey (Le Hoang, 1997, Vietnam). Even zorgvuldige als opstandige Vietnamese roadmovie over twee Vietcongsoldaten die in 1981 de beenderen van een gestorven kameraad per trein, bus en brommer naar zijn familie in het noorden terugbrengen. Een van hen droomt dat het al zo ver is, terwijl de reis doorgaat in een steeds leger wordend landschap. Ned.3 14.01-15.36u.

Herbie Rides Again (Robert Stevenson, 1974, VS). Bekwaam vervolg op familiekomedie The Love Bug. De Volkswagen-Kever met een eigen willetje helpt dit keer een oude dame in haar strijd tegen een projectontwikkelaar.

BBC1, 15.20-16.50u.

. The World According to Garp (George Roy Hill, 1982, VS). Freudiaanse en absurdistische bestseller van John Irving leek onverfilmbaar, maar werd een briljant gestructureerde film over seksuele driften, de vreugde van vaderschap en gezinsleven, uitwassen van feminisme en de onontkoombaarheid van het noodlot. Prachtige rollen van Robin Williams, Glenn Close, Mary Beth Hurt John Lithgow. RTL5, 20.30-23.00u., met reclame.

Deftige driften (Alwine van Heemstra, 1998, Nederland). Persoonlijk portret van de Nederlandse adel gemaakt door barones Alwine van Heemstra. In gesprekken met haar grootvader en ander adellijke landgoedbezitters zoekt zij naar de zin van de normen en waarden waarmee zij is opgevoed. Zij heeft zich nooit barones gevoeld en onlangs trouwde ze met een kunstenaar. Ned.3 21.10-22.03u.

Paradise (Mary Agnes Donoghue, 1991, VS). Verdienstelijk regiedebuut is Amerikaanse remake van het Franse drama Le grand chemin (Jean-Loup Hubert, 1987). Tienjarige jongen brengt vakantie door in slaperig provinciestadje bij verkoelde echtelieden Melanie Griffith en Don Johnson. RTL4, 21.10-23.10u., met reclame.

Les apprentis (Pierre Salvadori, 1995, Frankrijk). Betrekkelijk lichtvoetige en ongedwongen collectie komische vignetten over twee Parijse losers. Francois Cluzet is een gefrustreerde toneelschrijver die chronisch treurt om een verloren liefde, Guillaume Depardieu is een nietsnut uit principe. Ze slepen zich voort in hun inertie, hun gebrek aan ambitie en hun sporadische geneugten. Duitsl.1, 23.25-1.00u., tweetalig.

. Breaking Away (Peter Yates, 1970, VS). Sympathieke, 'kleine' tragikomedie. Vier jonge arbeiderszonen uit Bloomington, Indiana, nemen wraak op geprivilegieerde jeugd van de plaatselijke universiteit door een wielerwedstrijd te winnen.

Gefilmd in de stijl van Rocky. Het eerste deel is het aardigst, als een van de jongens denkt dat hij een Italiaan is en geen Engels meer kan praten. Fraai gebruik van operamuziek. BBC1, 0.15-1.55u.

. Z (Constantin Costa-Gavras, 1969 Frankrijk/Algerije). Zie Film-vooraf. BBC2, 0.55-3.00u.

. Stagecoach (John Ford, 1939, VS). Ford confronteert het ongerepte Westen met de vermeende zegeningen der civilisatie in essentiele westernklassieker die te boek staat als de eerste moderne (psychologische) western. Wraaklustige outlaw John Wayne begeleidt door Indianen belaagde postkoets van Claire Trevor, Thomas Mitchell, John Carradine en Donald Meek. Maandag, BBC2, 11.30-13.00u.,zw.

. Le doulos (Jean-Pierre Melville 1962, Frankrijk). Minder bejubelde, maar uiterst sfeerrijke gangsterfilm van Melville. Inbreker Serge Reggiani wordt ogenschijnlijk verlinkt door Jean-Paul Belmondo. Hij zint op wraak. Bijrol voor Michel Piccoli. Maandag, TV5, 13.00-15.00u.

En nagesynchroniseerd:

Emma's War (Clytie Jessop, 1986, Australie). Duitsl.2, 1.00-2.30u.; Jessica (Jean Negulesco & Oreste Palella, 1961, Italie/Frankrijk). Duitsl.1, 1.10-2.50u.