Oekraiense oppositie kwaad over aanhouding

KIEV, 4 DEC. De belangrijkste oppositiepartij in de Oekraine, Hromada heeft woedend gereageerd op de arrestatie van haar leider Pavlo Lazarenko woensdagavond in Zwitserland. Hij was premier van de Oekraine van mei 1996 tot juli vorig jaar.

Lazarenko, die door president Koetsjma wegens incompetentie en corruptie werd weggestuurd en vervangen door de huidige premier Poestovojtenko, werd aan de Frans-Zwitserse grens aangehouden toen hij Zwitserland op een Panamees paspoort trachtte binnen te komen. Hij wordt in Zwitserland gezocht op verdenking van het witwassen van zwart geld.

Bij Hromada wilde men aanvankelijk het nieuws niet geloven. In een verklaring van de partij stond dat de regering de arrestatie had verzonnen en dat dat moest worden gezien als “de jongste provocatie' van de autoriteiten in “hun beleid om de oppositie en haar leiders te vernietigen'.

Lazarenko, die lid is van het Oekraiense parlement staat centraal in een groot corruptie-onderzoek in de Oekraine. Zijn critici beschuldigen hem van machtsmisbruik tijdens zijn premierschap in 1996 en 1997. Hij zou miljoenen dollars hebben overgehouden aan zakelijke contracten van de Oekraiense staat. Een contract voor de invoer van gas waarbij een particulier bedrijf een bevoorrechte status kreeg, zou hem alleen al miljoenen hebben opgeleverd. Het betrokken bedrijf verloor onlangs een proces tegen een boete die het alsnog moet betalen wegens belastingontduiking en fraude in de betreffende periode.

In diverse Zwitserse kantons lopen onderzoeken naar het financiele doen en laten van Lazarenko, zoals het witwassen van geld en het illegaal openen van bankrekeningen. Vorige maand meldden Zwitserse media dat Zwitserse bankrekeningen van Lazarenko met veertig miljoen dollar zijn bevroren.

Lazarenko van zijn kant heeft de Oekraiense autoriteiten beschuldigd van plannen hem te vermoorden, omdat hij als leider van de oppositie te lastig zou zijn. Hij bestempelde zijn arrestatie gisteren in een reactie tegenover een Oekraiens blad als “politieke manoeuvre' van de regering in Kiev. Lazarenko wordt in Bazel door de Zwitserse justitie verhoord. (Reuters, AFP)