Iran krijgt een liberale krant erbij

TEHERAN, 4 DEC. In de Iraanse hoofdstad Teheran is gisteren het eerste nummer uitgekomen van een nieuwe liberale krant, Khordad, naar de Iraanse maand waarin president Mohammad Khatami in 1997 (23 mei) werd gekozen.

De krant, met een voorlopige oplage van 100.000 exemplaren, wordt uitgegeven door Abdollah Nouri, een naaste raadgever van Khatami en minister van Binnenlandse Zaken tot hij in juni werd afgezet door het overwegend conservatieve parlement. Nouri is vervolgens benoemd tot vice-president voor Ontwikkeling en Sociale Zaken, een benoeming die niet de instemming behoeft van het parlement.

“Ons doel is op te komen voor de islam en het systeem en het volk (...) en om de rechten van het volk en de burgerlijke vrijheden te verdedigen', zei Nouri vorige week op een persconferentie. “Hoe meer we de pers versterken, des te meer versterken we het systeem.'Daarmee echoode hij president Khatami, die de week tevoren eens te meer had gepleit voor grotere vrijheid van meningsuiting. Iedere andere koers, zo waarschuwde hij, zou alleen leiden tot een sociale explosie en de islamitische politieke orde ondermijnen.

Onder het bewind van de hervormingsgezinde Khatami zijn in Iran nieuwe kranten en bladen van links en rechts als paddestoelen uit de grond geschoten. De conservatieven, die naast het parlement onder andere ook de veiligheidsdiensten en de rechterlijke macht beheersen, hebben al te liberale bladen echter herhaaldelijk aangepakt. Khordad komt in feite in de plaats van de in intellectuele kringen zeer populaire krant Tous, die in september door de veiligheidsdiensten werd gesloten op beschuldiging van ondermijning van de staatsveiligheid. Die actie leidde tot een woedende discussie tussen conservatieve en liberale kranten en tijdschriften. (AFP, Reuters)