MASA

MASA-Musiques du Continent Africain (Label Blue/Indigo LBLC 2540). Distr. Choice.

Wie nog piekert over een decembercadeau en zich geen enkele buil wil vallen, zit met de dubbel cd MASA-Musiques du Continent Africain helemaal goed. De cd's zitten in een mooie boekbox met kleurige foto's, en de MASA (`Marche des Arts du Spectacle Africain') staat met steun van de UNESCO pal voor culturele diversiteit, wederzijds begrip en natuurlijk vrede.

Wat de reikwijdte van de muziek betreft is enige toelichting niet overbodig. Zo zijn alle opnamen weliswaar van Afrikaanse komaf maar wordt lang niet het hele continent gedekt, dat zou met 29 stukken niet eens kunnen. De klemtoon ligt op de westelijke, `francofone' landen als Mali Ivoorkust en Kameroen met zuidelijk Afrika op flinke afstand als tweede. Het grote Nigeria wordt niet vertegenwoordigd en dat geldt ook voor Ethiopie. Dat ook de echt grote Afrikaanse namen in deze compilatie ontbreken - die hebben de MASA-paraplu uiteraard niet zo nodig - is een geringer bezwaar: nu valt er ook voor enigszins ingewijden nog iets te ontdekken.

Bijvoorbeeld de funky band Awana uit Ivoorkust, de wonderlijke mixers van Jao Joby uit Madagascar, de satirische troubadour Cyrille Effala uit Kameroen en The Storm van de gedreven gitarist/vocalist Andy Brown uit Zimbabwe. Ze worden misschien nooit zo beroemd Youssou N'Dour maar hebben stuk voor stuk genoeg vitaliteit in huis om een winter-depressie effectief te bestrijden.