Duitse topman Rover weg

ROTTERDAM, 3 DEC. De Duitse topman van de Britse autofabrikant Rover Walter Hasselkus, stapt op. Twee jaar geleden stuurde Rovers moederconcern BMW hem naar Groot-Brittannie om orde op zaken te stellen maar gisteren trok hij op verzoek van BMW-bestuursvoorzitter Bernd Pischetsrieder persoonlijk de consequenties uit de slechte gang van zaken bij de fabrikant. Hasselkus zegt de concurrentie op de Britse markt te hebben onderschat. Voor invloeden van buitenaf, zoals de hoge koers van het pond zegt hij niet verantwoordelijk te kunnen zijn.

De opgestapte Rover-baas liet verder weten dat een man met een grote technische kennis de voorgenomen reorganisaties beter kan uitvoeren.

Volgens BMW is die man Werner Samann, die sinds 1976 bij de Duitsers werkt en sinds 1992 verantwoordelijk is voor de productie van motoren en aandrijvingen.

BMW nam Rover in 1994 over voor 2 miljard mark. Winst heeft de Britse autoproducent daarna nog niet gemaakt. Dit jaar zou het verlies kunnen uitkomen op 600 miljoen pond sterling (1,9 miljard gulden).

BWM-topman Bernd Pischetsrieder herhaalde dat het de doelstelling is om Rover in 2000 op winst te krijgen, maar dat dat gezien de hoge koers van het pond waarschijnlijk niet mogelijk is.