Herstel beurskoersen blijft uit

AMSTERDAM, 2 DEC. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs veerden vanochtend kortstondig op na het zware verlies van gisteren. In de eerste minuten van de handel steeg de graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, met bijna 1,5 procent. De beurs kon de winst niet vastgehouden. Tegen het middaguur noteerde de graadmeter 1049 punten, bijna gelijk aan het slot van gisteren. De AEX-fondsen waren verdeeld. “We zitten het jaar uit, vrees ik”, zei een commissionair.

Gistermiddag kelderden de koersen op het Damrak met gemiddeld 4,7 procent. Het licht gestegen Wall Street had vanochtend heel even een positieve invloed op de stemming in Amsterdam. De dollar zakte vanochtend niet verder weg, tot grote opluchting van de handel. Gisteren daalde de koers twee cent naar 1,90 gulden.

Het aandeel in de beursbank Kas-Associatie daalde vanochtend op de lokale markt 12,5 procent nadat bekend werd dat de instelling een schade van 75 miljoen gulden zal oplopen als gevolg van financiele problemen bij het hoekmans- en marketmakersbedrijf Coffeng & Co. De koers verloor vijftien gulden op 105 gulden.

De financiele waarden onder de hoofdfondsen, die gisteren te maken kregen met grote koersschommelingen, boekten vanochtend allemaal een lichte winst. ING steeg 1,90 gulden naar 103,80 gulden, terwijl Aegon 2,70 gulden steeg naar 195,20 gulden. “Er bestaat veel vraag uit het buitenland, omdat Aegon in een internationale index is opgenomen” zei een handelaar. ABN Amro daarentegen was niet in beweging te krijgen. De bank behaalde slechts een dubbeltje winst op 36,60 gulden. Ze noteerde gisteren met een achteruitgang van 2,90 gulden procentueel het zwaarste koersverlies onder de financiele waarden.

KLM, dat gisteren tegen de trend in een winstje boekte, noteerde na opening van de handel direct een toename van 4,20 op 57,30 gulden. Die winst hield de luchtvaartmaatschappij aardig vast. Halverwege de dag stond het aandeel nog steeds drie gulden hoger op 56,10 gulden. “Dit verbaast me ook” zei een handelaar. “Er is geen nieuws te melden. De aandelen KLM zijn wel de afgelopen dagen hard afgestraft. Dat kan een reden zijn.”

Wolters Kluwer zakte met 3,10 naar 351,90 gulden, ondanks de verwachting van effectenhandelaar Goldman Sachs dat de koers van de uitgever binnen twaalf maanden naar de 380 gulden kan klimmen.

VNU was de grootste daler onder de hoofdfondsen. De koers van dit uitgeversaandeel daalde 4,3 procent (2,70 gulden) naar 351,90 gulden.