`De gemakkelijke tijd is voorbij'

NEW YORK, 2 DEC. Overschotten op de oliemarkt en lagere prijzen als gevolg daarvan drijven de oliemaatschappijen dit jaar in elkaars armen. Na BP Amoco in augustus - een transactie van 48 miljard dollar - volgde gisteren Exxon Mobil: 77 miljard dollar.

Toch ontkenden de topmannen Raymond van Exxon en Noto van Mobil dat ze samengaan wegens de huidige marktomstandigheden. Zou deze fusie ook plaatsvinden als de olieprijs niet zou zijn gedaald tot 12 dollar per vat? “Ook bij een prijs van 20 dollar, zouden wij gezien de ontwikkeling van de olie-industrie in de laatste jaren toch samen zijn gegaan.” Een besluit over een fusie van 77 miljard dollar wordt niet gedreven door de kortetermijnprijs van een vat olie, zei hij. Raymond legde uit dat de combinatie was ingegeven door kracht aan beide zijden. “Het is duidelijk dat een combinatie van twee van zulke bedrijven voordelen biedt”, zei Raymond. Hij rekende voor dat door het samengaan het rendement op geinvesteerd vermogen voor Exxon over drie jaar 2 procent hoger ligt en over vijf jaar 3 procent. De toegevoegde waarde is groter dan de som van de delen. De complementaire mogelijkheden die hij zag waren onder meer Mobils aanwezigheid in Indonesie, de Kaspische Zee en het oosten van Canada. Voor Mobil betekent het samengaan met Exxon dat er veel meer kapitaal beschikbaar is om op exploratieprojecten te bieden.

Noto schetste een vergelijkbare langetermijnontwikkeling. Hij zegt dat oliewinning duur is geworden en steeds meer kennis en investeringen vereist. “De gemakkelijke tijd is voorbij”, aldus Noto. “Er is geen gemakkelijke olie meer, er zijn geen gemakkelijke besparingen meer. Dit is een hele moeilijke industrie geworden.”

Volgens Noto proberen alle olieconcerns op dit moment een soort reuzensprong te nemen. “Olieproducerende landen als Venezuela en Saoedi-Arabie gaan zelf in marketing”, aldus Noto. “Wij moeten daarop reageren.” Raymond: “Het doel is om de beste te zijn. Als je daarnaast toevallig ook de grootste bent is dat mooi meegenomen.”