Commissie Huis wil onderzoek campagne Clinton

WASHINGTON, 2 DEC. De juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren besloten het impeachmentonderzoek tegen president Clinton uit te breiden tot de schandalen rond de financiering van zijn verkiezingscampagne in 1996.

Onder fel protest van de Democratische leden besloot de commissie het onderzoek, dat zich tot nu toe alleen heeft beziggehouden met de Lewinsky-affaire, te verbreden. De Republikeinse meerderheid in de commissie ontkende bij monde van commissievoorzitter Henry Hyde beschuldigingen als zou ze zich met een “heksenjacht” op Clinton bezighouden. De onregelmatigheden in de financiering van Clintons herverkiezing, aldus Hyde, zijn ernstig genoeg om een verbreding van het onderzoek te rechtvaardigen. Dat, zei Hyde, is “de plicht” van de commissie.

De Democraten in de commissie spraken daarentegen van een “wanhopige poging” van de meest conservatieve Republikeinen om het impeachmentonderzoek nieuw leven in te blazen nu de Lewinsky-affaire steeds minder aanhoudingspunten voor een afzettingsprocedure tegen Clinton biedt. Het voorstel voor een verbreding van het onderzoek werd uiteindelijk met twintig Republikeinse tegen vijftien Democratische stemmen aangenomen.

De commissie heeft Louis Freeh, directeur van de federale recherche FBI, en een van zijn voormalige inspecteurs als getuigen opgeroepen. Freeh heeft eerder gezegd dat bewijsmateriaal over onregelmatige financiering van de verkiezingscampagne van 1996 de benoeming van een onafhankelijke aanklager rechtvaardigt. Minister van Justitie Janet Reno heeft daarvan echter niets willen weten. De commissie van het Huis eist nu de documenten op, op basis waarvan Freeh tot zijn conclusie kwam. Van de onafhankelijke aanklager in de Lewinsky-affaire Kenneth Starr, eist de commissie documenten op over de uitlatingen die John Huang ter zake heeft gedaan. Huang heeft voor de Democratische Partij geld ingezameld en raakte daarbij in frauduleuze handelingen verstrikt.

Inspecteurs van de Federale Kiescommissie hebben gisteren geadviseerd de twee contrahenten in de campagne van 1996 president Clinton en zijn Republikeinse uitdager Bob Dole, te verplichten miljoenen dollars terug te betalen die ze op onregelmatige wijze als bijdrage aan de partijkas hebben ontvangen. Het ging hier om belastinggeld dat volgens de inspecteurs dankzij “illegaal gecoordineerde campagnes” werd opgestreken. Clintons Democraten zouden zeven miljoen dollar uit de partijkas moeten terugstorten in de staatskas, Dole's Republikeinen 17,7 miljoen dollar. Het gaat vooralsnog slechts om een aanbeveling. De Kiescommissie, waarin drie Democraten en drie Republikeinen zitten, moet zich er nog over buigen; ze kan de aanbevelingen (en de bedragen) accepteren, verwerpen of veranderen. (Reuters, AFP, AP)