Zelfportret niet van Rembrandt

DEN HAAG, 1 DEC. Het Zelfportret met halsberg (stuk wapenuitrusting) van Rembrandt blijkt niet te zijn geschilderd door de meester zelf. Het schilderij, in bezit van het Mauritshuis, is ter voorbereiding op de tentoonstelling Rembrandt zelf aan een uitgebreid onderzoek onderworpen.

Het is vergeleken met een zelfportret in het Germanisches Nationalmuseum in Neurenberg. Deskundigen zijn het er nu over eens dat het om een uitmuntende kopie gaat, die is geschilderd door iemand in Rembrandts naaste omgeving omstreeks dezelfde tijd als het origineel (circa 1629).

De voorbereiding op de tentoonstelling bood voor het eerst de mogelijkheid de schilderstijlen goed te vergelijken. Met behulp van rontgenopnames, infrarood en microscopisch onderzoek werden het Haagse en Neurenbergse schilderij met elkaar vergeleken.

De ongebruikelijke ondertekening op het Haagse schilderij gaf de doorslag. Sinds 1991 bestond al twijfel of het zelfportret door Rembrandt zelf was geschilderd. Het Mauritshuis hoopt de komende maanden te kunnen achterhalen wie het portret heeft geschilderd.

Een ander paneel in het Mauritshuis, het Zelfportret met gepluimde muts blijkt bij nader inzien geen zelfportret te zijn. Het is vrijwel zeker door Rembrandt zelf geschilderd, maar het is een portret van een nog onbekende man.

De organisatie van de tentoonstelling wordt door het Mauritshuis aangegrepen alle te exposeren werken aan een minutieus onderzoek te onderwerpen. Het onderzoek betreft vooral de authenticiteit en de voorstelling.

De tentoonstelling van circa 25 geschilderde zelfportretten, ruim 30 etsen en enkele tekeningen is van 9 juni tot en met 5 september volgend jaar te zien in de National Gallery in Londen. Daarna komt de tentoonstelling naar het Mauritshuis in Den Haag, van 25 september 1999 tot en met 9 januari 2000. (ANP)