ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) gaat in op het bedrag dat de Nationale hulpactie voor Midden-Amerika heeft opgeleverd en hoe het geld in het door de orkaan Mitch geteisterde gebied zal worden besteed. Ook een reportage uit Zwolle waar de horeca een rondleiding voor ouders en leden van de gemeenteraad in discotheken en kroegen heeft georganiseerd om te laten zien hoe getracht wordt straatgeweld tegen te gaan. Ned.2, 17.35-18.43u. Nova. Aandacht voor de problemen bij Lovers Rail die er niet in geslaagd is de Nederlandse Spoorwegen te beconcurreren. Verder de conferentie in Amerika over geroofd joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Der Dritte Weltkrieg.

Docudrama over het ontstaan van een Derde Wereldoorlog, na de Koude Oorlog, op basis van de echte crisisplannen van de NATO en het Warschau Pakt. Na deze vertoning een discussie over de vraag hoe groot het gevaar van een Derde Wereldoorlog was, toen de Koude Oorlog nog hoogtij vierde. Duitsl.2, 20.15-21.45 & 22.15-23.00u. Coltrane's planes, trains and automobiles. De autoracerij werd in de jaren twintig volledig beheerst door de Britten met hun Bentleys maar in 1929 kwam daar verandering in toen Mercedes zijn motoren met een compressor had opgevoerd. Discovery, 21.00-21.30u. Histories: Er was eens... het communisme. In deze tweede aflevering van een drieluik over de ontwikkeling van het communisme heeft de 12-jarige Pavlik Morozov zijn vader bij de geheime dienst aangegeven en wordt vervolgens door familieleden vermoord.

Pavlik werd vanwege zijn heroische daad tot `Pionier 001' uitgeroepen en met standbeelden aanbeden als een kleine heilige. Na de val van de muur was er geen plaats meer voor deze beschermheilige. Belg.2, 21.30-22.15u. De late shift. De CO2-uitstoot en het daarmee gepaard gaande energieverbruik moet wereldwijd drastisch omlaag. Iedereen weet dat, maar wat doen we er in werkelijkheid aan? Een lager energieverbruik betekent automatisch een lagere energierekening maar weegt die voldoende op tegen het verminderde comfort? Belg.2 23.00-23.30u. Modern times. Vanavond over de vraag hoe ver sommige homo-paren gaan om kinderen te krijgen. BBC2. 22.30-23.20u.

INTERVIEWS Hardtalk. Schilder/acteur Jeroen Krabbe vertelt over zijn werk en leven. Hij heeft internationaal succes met de film Left Luggage die in Berlijn een Gouden Beer ontving en binnenkort gaat zijn nieuwe schilderijententoonstelling naar Londen. BBC World, 20.30-21.00u. Antenne. Gesprek met Cornelis Thenu, een van de zeven Molukkers die op 2 december 1975 een trein bij Wijster kaapten en de inzittenden gijzelden. Wat bewoog hem destijds en waarom zet hij zich nu nog steeds in voor een vrije republiek der Zuid-Molukken? Ned.2, 21.35-22.00u. DRAMA Wij Alexander. Vierde aflevering van de serie met deels verzonnen gebeurtenissen over het Nederlandse vorstenhuis in de vorige eeuw.

Vanavond gaat Verduyn op zoek naar Alexanders waardevolle kistje. Ned.1, 21.03-22.01u. AMUSEMENT Rail away. Herhaling van de 5-delige serie waarin per trein via markante spoorlijnen allerlei historische en culturele plaatsen in de wereld worden aangedaan. De reeks begint met een bezoek aan de staat Colorado in Amerika. Ned.2, 19.20-19.55u. Heb ik dat. O.a. over de hardnekkigheid waarmee sommige naturisten hun levensvisie doorzetten, het Afrikaans kampioenschap keutelspugen Jos Brink en het Nederlands rugby-team dat van Engeland verloor met 110 tegen 0. RTL4, 21.25-22.35u. SPORT Studio NOS. Onder meer beelden van de voetbalwedstrijd vanavond van Heerenveen tegen PSV. Ned.2 23.00-23.35u.

KUNST L'ecriture et la vie. Portret van de Spaanse schrijver Jorge Semprun. TV5, 22.30-24.00u. FILM When Saturday Comes (Maria Giese, 1995, Engeland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 20.19-22.00u. Beverly Hills Cop II (Tony Scott, 1987, VS). Slaafse kopie van de oorspronkelijke, prettig anarchistische komedie met de brutale komiek Eddie Murphy als de rechercheur uit Detroit. BBC1, 23.00-0.40u. Paparazzi (Joost Kraanen, 1993, Nederland). Handig rechtlijnig verslag van de verschillende strategieen van schandaalfotografen. Vaak banale commentaartekst suggereert dat we hier van doen hebben met hypocriete profiteurs. Ned.3, 0.23-1.53u. . Without a Clue (Thom Eberhardt, 1988 Engeland). Weldadige komische buddy movie herschrijft de Sherlock-Holmes-mythe: Watson (Ben Kingsley) is de geniale speurneus en Holmes (Michael Caine) slechts een als stroman ingehuurde acteur. BBC1 0.40-2.30u.

Her Twelve Men (Robert Z. Leonard, 1954, VS). Voorspelbaar zoetige film waarin onderwijzeres Greer Garson een lastige kostschoolklas weet te hervormen. Duitsl.1, 0.45-2.15u., nagesynchroniseerd. And the Band Played on (Roger Spottiswoode, 1993, VS). In Europa in de bioscoop uitgebrachte televisiefilm is een in Amerikaanse zin politiek correct pamflet: een drama over de eerste aids-slachtoffers en weigerachtige wetenschappers. Met Matthew Modine, Lily Tomlin. Duitsl.2, 0.45-3.00u. nagesynchroniseerd. Territorio Comanche (Gerardo Herrero, 1997 Spanje/Duitsland/Argentinie). Kritisch drama belicht houding van de media in oorlogsgebied. Hoofdpersoon is een Spaanse tv-verslaggeefster in Bosnie. Duitsl.2, 3.25-4.55u., nagesynchroniseerd.