UDF: Franse pro-Europese Centristen in een partij

PARIJS, 30 NOV. De Franse pro-Europese centristen hebben een nieuwe partij opgericht: UDF. Onder leiding van Francois Bayrou verenigt de nieuwe partij christendemocraten, liberalen en niet-linkse radicalen. Het UDF wil het alternatief voor een linkse regering worden, maar voorlopig zijn de neogaullisten van Jacques Chirac en Philippe Seguin sterker.

Tot voor kort waren de meeste partijen die nu fuseerden lid van een door Valery Giscard d'Estaing in 1978 opgerichte samenwerkingsverband dat ook UDF heette. Dat was de bestendiging van de centrum-liberale coalitie die hem in 1974 naar het presidentschap droeg. De laatste jaren viel dat verband uiteen. Vorig jaar stapten de liberalen onder Alain Madelin eruit. Zij heten voortaan Democratie Liberale en neigen naar een liberalisme a la Thatcher. Daarmee benaderen zij de neogaullistische RPR, behalve dat zij ieder etatisme afwijzen terwijl zij Chirac en de zijnen een te grote inmenging van de staat verwijten.

Op een congres in Lille sloten de resterende UDF-partijen de handen ineen, althans bijna. Twee deelnemende groepen hielden nog wat afstand. De Volkspartij voor de Franse democratie van oud-minister van Buitenlandse Zaken Herve de Charette (2 Kamerzetels) vroeg een paar maanden bedenktijd. En de Parti Radical (3 Kamerzetels) wil principieel niet opgaan in de UDF, maar blijft aangesloten lid, om zoals voorzitter Thierry Cornillet zegt, “premier Jospin niet het voordeel te gunnen als enige radicalen in zijn gelederen te hebben”. De kleinste coalitiepartner in de regering-Jospin zijn de linkse radicalen.

Volgens partijleider Bayrou (oud-minister van Onderwijs onder de premiers Balladur en Juppe) is het samengaan van de (meeste) partijen in het Franse politieke centrum “een sterk signaal waar het Franse volk behoefte aan heeft”. De tijd is voorbij dat deze partijen zich kunnen veroorloven met elkaar over details te strijden aldus Bayrou.

Het meest markante samenbindende element van `La Nouvelle UDF' is het onverkorte pro-Europese engagement. Omdat ook president Chirac die lijn heeft gekozen, een half jaar na zijn uitverkiezing in 1995, heeft het UDF enige moeite zich daar mee te onderscheiden.

Om dat toch te doen spraken verschillende oprichters zich uit tegen een gemeenschappelijke lijst met de RPR voor de Europese verkiezingen volgend jaar, zolang die wordt geleid door Philippe Seguin. Deze voorzitter van de RPR was in 1992 een van de leiders van het anti-Maastrichtfront.