UCK matigt eis in conflict met Serviers; `Onafhankelijk op termijn'

PRISTINA, 30 NOV. Het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) laat zijn eis van onmiddellijke onafhankelijkheid voor Kosovo vallen en stemt in met een stapsgewijs proces dat naar die onafhankelijkheid zou moeten leiden.

Dat heeft de politieke vertegenwoordiger van het UCK, Adem Demaci gezegd in een vraaggesprek met het onafhankelijke radiostation B92. Demaci zei dat het UCK “tijdelijk” bereid is zijn eisen bij te stellen. “Dat betekent niet dat het UCK zijn eisen opgeeft, maar dat het erkent dat de eindoplossing stap voor stap wordt bereikt”, aldus Demaci.

De concessie van het Kosovo Bevrijdingsleger kan een belangrijke rol spelen in het vredesproces, dat wordt gecoordineerd door de bemiddelaars Christopher Hill namens de VS en Wolfgang Petrisch namens de Europese Unie. Zij proberen de twee partijen, de Servische autoriteiten en de onderling verdeelde leiders van de Albanese gemeenschap in Kosovo achter een plan te krijgen dat onder andere voorziet in een maximale autonomie voor Kosovo voor een periode van drie jaar, na afloop waarvan opnieuw over de toekomstige status van het gebied moet worden gepraat.

Een Westerse diplomaat in Kosovo sprak gisteren zijn tevredenheid uit over de concessie van het UCK. “Ze hebben de boodschap dat onafhankelijkheid nu niet in het woordenboek voorkomt, begrepen” zo zei hij. “Het Kosovo Bevrijdingsleger moet de pogingen van de internationale gemeenschap niet interpreteren als iets dat in de richting van onafhankelijkheid wijst. Die realiteit dringt door”, aldus de diplomaat.

In de Kroatische havenstad Sibenik heeft de politie een omvangrijke wapensmokkel ontdekt. Er werd een hoeveelheid wapens in beslag genomen, die afkomstig waren uit Bosnie en die bestemd waren voor Kosovo. Het ging onder andere om luchtdoelraketten, raketlanceerinstallaties antitankwapens, geweren en grote hoeveelheden munitie. Vijf personen, vier Bosniers en een Kroaat, werden gearresteerd. Uit welk deel van Bosnie de wapens afkomstig waren - de moslim-Kroatische federatie of de Servische Republiek - is door de Kroatische autoriteiten niet gezegd. Naar twee andere verdachten wordt nog gezocht. (Reuters, AFP)