Toeristen Nederland komen om in Z-Afrika

ROTTERDAM, 30 NOV. Twee Nederlandse toeristen zijn gisteren verongelukt toen de bus waarin ze zaten in de buurt van de Zuid-Afrikaanse plaats Mosselbaai in een ravijn stortte. Zeventien passagiers raakten gewond drie van hen verblijven nog op de intensive care.

De bus, met aanhanger voor de kampeerspullen, gehuurd bij een Zuid-Afrikaans bedrijf, raakte gistermiddag bij goed weer plotseling van de weg en stortte vijftien meter diep in een ravijn. De route die werd gevolgd voerde over de Robinson Pass. Volgens directeur L.J. Frankenhuis van reisorganisator KRAS Stervakanties is dat “een mooie brede asfaltweg”. Hij bevestigt dat het soms grote hoogteverschil in de pas een rol kan hebben gespeeld bij het ongeval. Een opmerking van de directeur van het Zuid-Afrikaanse busbedrijf dat de remmen van de aanhanger defect zouden zijn geweest, noemt hij voorbarig. “Het onderzoek loopt nog en dan past het niet om nu al met conclusies of beschuldigingen te komen”, aldus Frankenhuis.

De slachtoffers behoren tot een groep van 25 Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar die hun reis bij KRAS in Ammerzoden hadden geboekt. Ze waren op 18 november vertrokken en zouden donderdag terugkeren. Ze werden begeleid door twee Nederlandse reisleiders. De omgekomen passagiers zijn een 50-jarige vrouw uit Hoogvliet en een 57-jarige man uit Ridderkerk. Een van de reisleiders behoort tot de gewonden. Vanavond vertrekken een team van de verzekeringsmaatschappij ELVIA en de commercieel directeur van KRAS naar Zuid-Afrika.