Telstar leeft wel in de IJmond

De gemeente Velsen had zijn handen al bijna afgetrokken van het noodlijdende Telstar en in het krakkemikkige stadion Schoonenberg leek geen betaald voetbal meer mogelijk. Het bestuur van de eerste divisieclub wekte bovendien de schijn slechts ter meerdere glorie van zichzelf te regeren, omdat het een lucratief aanbod van de steenrijke zakenman Rieuwert van Bodegraven negeerde. Hij wilde Telstar kopen en een nieuw stadion financieren.

Maar leeft Telstar nog wel bij de achterban in IJmond? Zaterdagavond kreeg het bestuur een bevestigend antwoord. Voor een rijksdaalder wilden 5233 toeschouwers wel komen kijken naar de wedstrijd (4-2) tegen Volendam. Zoveel mensen hadden ze op Schoonenberg in jaren niet gezien. “Opgelucht en tevens mentaal gesloopt” constateerde technisch manager Toon Beijer dat Telstar wel degelijk een toekomst heeft.

Telstar heeft geen weldoener als Van Bodegraven nodig?

Beijer: “Van Bodegraven wilde de club overnemen onder de voorwaarde dat het bestuur zou opstappen. Het bestuur was daartoe bereid, mits Van Bodegraven niet met onze licentie zou gaan leuren. Rieuwert heeft vervolgens enkele bestuursleden beschadigd en de supporters hebben vervolgens een veto over hem uitgesproken. Zij vonden dat de club van het volk is en niet van een man.”

Maar het bestuur van Telstar was daar zelf niet zo zeker van?

“Uit het onderzoek van de KNVB bleek dat Telstar een gezonde vereniging kan zijn. Maar we spelen in het oudste stadion van Nederland. De gemeenteraad stelde ons een oprotpremie in het vooruitzicht. Toen de gemeenteraad zijn steun introk, leek het met Telstar gedaan.”

Tot ruim 5000 mensen een eerbetoon brachten aan hun club.

“Twee weken geleden hebben wij een positief gesprek gevoerd met de gemeenteraad. Het stadion dient nu als onderpand voor een lening van tien miljoen gulden en wij gaan plannen opstellen voor een nieuw onderkomen. Dankzij de steun van het publiek weten wij dat Telstar diep geworteld is in de samenleving.”