Selectie; televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Verslag van de fans van kinderboekenschrijver en wetenschapper C.S. Lewis, die afgelopen zaterdag zijn honderdste geboortedag vierden. Tevens aandacht voor een kort geding tussen een Zwolse moskee en de World Islamic Mission over wie eigenlijk de leiding heeft. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de gevolgen van de al jarenlang durende economische boycot van Irak. Zolang Saddam Hussein aan de macht is zal de export worden geblokkeerd. Hoe overleeft de bevolking ? Ned.1 20.29-20.58u.

Nova. Onder andere aandacht voor het boek van de gepensioneerde tandarts Oei Hong Kiang uit Amstelveen over drie generaties Chinees-Indonesische Nederlanders. Hij is onlangs teruggeweest naar Jakarta en vertelt daarover. Ned.3, 22.33-23.05u.

INTERVIEWS

Hardtalk. Connie Palmen praat over haar leven zonder Ischa Meijer. BBC World, 20.30-21.00u.

Het elfde uur. Gasten zijn de nieuwe voorzitter van het CDA Marnix van Rij, columnist Marten Bierman en Karel Noordzij, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Ned.2 22.10-23.00u.

Nieuwe maandag. Gesprek met Bart Peeters en een optreden van Meat Loaf. Verder acteur Nicolas Cage over zijn rol in de film Snake Eyes. Belg.1, 21.35-22.25u.

DOCUMENTAIRES

NPS.Doc.: De val. Nederlandse documentaire van Thijs Bayens over de houtkap in Canada en de tegengestelde belangen van de lokale bewoners. Ned.3 20.25-21.27u.

Zwarte vijvers. Welke toekomst hebben jongeren van 18 vandaag de dag? Welke idealen en verwachtingen hebben zij? Drie totaal verschillende jongeren nemen ons mee in hun leefwereld. Belg.2 21.50-22.35u.

Westeinde, dilemma's in een ziekenhuis. Documentaire over de dagelijkse realiteit in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.28-23.34u.

Maurice De Wilde: Vergelding en repressie. Slot van een serie over aanslagen en repressie tijdens en na WO II in Belgie. Vanavond de vraag of de repressie in Belgie groter was dan in Nederland of Frankrijk.

Belg.2, 22.35-0.10u.

Panorama. Door de economische malaise hebben duizenden Britse gezinnen te kampen met werkloosheid of de dreiging daarvan. De regering predikt standvastigheid maar veel gezinnen in het noorden zeggen dat de recessie al is begonnen. BBC1, 23.00-23.40u.

Silverlake Life: The View From Here. Amerikaanse documentaire 1993 over de laatste maanden van het leven van de filmmakers Tom Joslin en Mark Massi, die beiden aids hadden en al meer dan twintig jaar samenleefden. Na hun dood maakte Peter Friedman de film af. Duitsl.2, 0.00-1.40u.

On air: The truth about tv. Eerste deel van een drieluik over het waarheidsgehalte van zogenoemde `fly-on-the-wall'-documentaires. BBC2, 0.15-1.00u.

MENSEN

Hart in actie. Eerste aflevering van een serie waarin mensen geholpen worden die in financiele of sociale problemen zitten. Vanavond betreft het o.a. een gezin uit Wildervanksterdallen dat al jaren noodgedwongen in een bouwval leeft. SBS6, 21.45-22.30u.

FILM

Shadowlands (Richard Attenborough, 1993, Engeland/VS). De regisseur van Gandhi en Chaplin vertelt slepend en ongepassioneerd de `ware' geschiedenis van de relatie tussen de Iers-Engelse schrijver C.S. Lewis (1898-1963) en de Amerikaanse dichteres Joy Gresham die in 1960 aan zijn zijde stierf. Anthony Hopkins speelt weer de zonderlinge, overtuigd onemotionele Engelsman en Debra Winger wijst hem de weg uit het veilige maar kleurloze `schaduwland' van de stramme mannengemeenschap van de Universiteit van Oxford. Ned.2 20.00-22.10u.

Naked Obsession (Dan Golden, 1991, VS). Burgemeesterskandidaat raakt gecharmeerd van topless-serveerster die de volgende dag vermoord blijkt te zijn.

RTL5, 20.30-21.55u., met reclame.

Where Sleeping Dogs Lie (Charles Finch, 1992, VS). Door zoon van acteur Peter geregisseerde thriller rond schrijver die gruwelijke moorden reconstrueert en prompt bezoek krijgt van de moordenaar in kwestie. RTL4, 21.00-22.45u., met reclame.

Tussen de bomen (Robert Jan Westdijk, 1998, Nederland). Met Raymond Thiry Spannet, Devika Strooker. Zie Film-Vooraf. Ned.3, 21.27-22.00u.

Territorio Comanche (Gerardo Herrero, 1997, Spanje/Duitsland/Argentinie). Kritisch drama belicht houding van de media in oorlogsgebied. Hoofdpersoon is een Spaanse tv-verslaggeefster in Bosnie. Duitsl.2, 22.15-23.45u., nagesynchroniseerd.

. Driving Me Crazy (Nick Broomfield, 1988, Engeland). Semi-documentaire, satirische speelfilm beschrijft de moeizame poging van documentarist Broomfield om het ontstaan van een `zwarte' musical in beeld te brengen, in Munchen te produceren door Andre Heller. Ned.3 23.23-0.48u.

. Crossroads (Hillie Molenaar & Joop van Wijk, 1997 Nederland). Documentaire registreert in de grensstreek tussen Rwanda en Burundi getuigenissen van moord onder Hutu's en Tutsi's. Ned.3 0.58-1.53u.

The Incredible Shrinking Woman (Joel Schumacher, 1981 VS). Parodie op klassieke sciencefiction-film The Incredible Shrinking Man (1957) en op uitzinnige consumptiedwang. Huisvrouw Lily Tomlin begint na gebruik van nieuw parfum even drastisch als schrikbarend te krimpen. BBC1, 2.05-3.30u.

Paradise for Three (Edward Buzzell, 1938, VS). Romantische komedie over Amerikaanse zakenman die Duitse zeden en gewoonten onderzoekt. Met Robert Young en Mary Astor. Morgen, Duitsl.1 10.15-11.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.