Schiphol is bereid na 2003 Oostbaan te sluiten

AMSTERDAM, 30 NOV. Schiphol is bereid de Schiphol-Oostbaan uit gebruik te nemen voor grote vliegtuigen. Dat heeft de directie van Schiphol aan de gemeente Amsterdam laten weten. Dit zou kunnen gebeuren als in 2003 de vijfde start- en landingsbaan gereed is.

De Schiphol-Oostbaan, waarvan de aanvliegroute over het centrum van de hoofdstad gaat en daar voor overlast zorgt, is dit jaar veel meer gebruikt dan Amsterdam en Schiphol in een convenant hebben afgesproken. De vele harde zuidwester winden en de invoering van een nieuw luchtverkeersgeleidingssysteem zijn hiervan de oorzaak, aldus de luchthaven. Tot 23 november vlogen al 3.297 vliegtuigen over de stad wat neerkomt op 1,8 procent van het totaal aantal vluchten. Er is echter een procent afgesproken. Bij uitzonderlijke weersomstandigheden is de limiet twee procent, zo staat in het convenant. Afgesproken is dat bij overschrijding zo veel mogelijk wordt gecompenseerd in het jaar daarop.

Schiphol en Amsterdam onderhandelen nog over de Oostbaan. Wethouder H. Groen heeft laten doorschermeren dat bij een oplossing op lange termijn Amsterdam de komende jaren een overschrijding accepteert. Amsterdam onderzoekt welke juridische mogelijkheden de gemeente heeft om compensatie van overschrijding af te dwingen. De positie van de gemeente is echter lastig, omdat Amsterdam zelf aandeelhouder van de luchthaven is. De Oostbaan blijft wel voor kleine vliegtuigen en noodsituaties in gebruik zegt een woordvoerder van Schiphol.