Rotterdam nog in schaduw hockeyelite

AMSTELVEEN, 30 NOV. Jeugdige overmoed bleek gisteren fataal voor de hockeysters die dit seizoen de traditionele krachtsverhoudingen in de hoofdklasse hopen te doorbreken. Onbevangen trok Rotterdam ten strijde in het Wagener-stadion, om na zeventig minuten tot de conclusie te komen dat angst een slechte raadgever is. “We wisten ons geen raad met de voorsprong”, sprak routinier Inge van den Broek na de 2-1 nederlaag tegen Amsterdam enigszins schuldbewust. “In plaats van vooruit liepen we steeds verder achteruit.”

En zo kon het gebeuren dat vice-landskampioen Amsterdam, zonder de geblesseerde spelverdeelster Carole Thate en de inmiddels afgezwaaide spits Pietie Coetzee, alsnog met de overwinning aan de haal ging, terwijl de ploeg van coach Carina Benninga daar lange tijd geen aanspraak op mocht maken. Na de gelijkmaker van Wendy Fortuin, een droge uithaal vanaf de rand van de cirkel, volgde een minuut voor tijd de genadeklap, na een omstreden strafcorner die werd benut door topscoorster Frederiek Grijpma.

Het knullige slotakkoord van de ploeg uit Rotterdam verleidde coach Caroline van Nieuwenhuyze-Leenders na afloop tot een indringend groepsgesprek in de middencirkel. “Ik heb ze gewezen op hun fouten en verantwoordelijkheden. In de hoop dat ze beseffen waar en waarom ze de mist ingingen. Dat lukte, want na verloop van tijd kreeg ik weerwoord.”

Bewustwording en een openhartige benadering (“Ik houd niet van gezeik”) zijn de wapens waarmee Van Nieuwenhuyze de hegemonie van clubs als Amsterdam, Den Bosch en HGC denkt te kunnen doorbreken. Een niet gering probleem staat dat streven vooralsnog in de weg, bekende Van Nieuwenhuyze gisteren. “Sommige meiden zijn vreselijk bescheiden. Alsof ze maar niet willen beseffen dat wij ook een topploeg zijn.”

Van Nieuwenhuyze (31) keerde afgelopen zomer terug bij de ambitieuze club waar ze drie jaar geleden haar actieve loopbaan afsloot. De rentree van de 76-voudig international leidde tot hooggespannen verwachtingen die al meteen op de eerste speeldag de grond in werden geboord toen landskampioen Den Bosch met 5-1 won in Rotterdam. Van Nieuwenhuyze: “We werden helemaal zoekgespeeld, maar wisten daardoor gelukkig wel meteen weer waar we stonden.”

Sinds die oorwassing volgde een gestage opmars die na dertien speelronden goed is voor de derde plaats in de rangschikking. Met nog negen wedstrijden in de reguliere competitie voor de boeg gloort voor Rotterdam deelname aan de play-offs, hetgeen een noviteit in de clubhistorie zou betekenen. Maar mocht dat onverhoopt niet gebeuren? Van Nieuwenhuyze, resoluut: “Niets aan de hand, mits geen sprake is van stagnatie. Daar heb ik een hekel aan.”

Geen wonder dat Van Nieuwenhuyze maar liefst acht wijzigingen doorvoerde in het elftal dat de laatste jaren vooral te boek stond als “lastig en stug maar amper in staat tot een combinatie”, zoals de voormalig coach van Laren zich gisteren wist te herinneren. Niets ten nadele van haar voorganger Robbert-Paul Aalbregt, integendeel zelfs. Maar: “We schromen tegenwoordig niet meer om zelf het initiatief te nemen.”

Het grootste gevaar van Rotterdam schuilt in de voorhoede, waar centrumspits Karlijn Petri twee maanden geleden gepromoveerd tot A-international, een succesvolle combinatie vormt met twee speelsters van buitenlandse komaf de Zuid-Afrikaanse Marilyn Agliotti op rechts en de Cubaanse Saray Lago de los Arcos op links. Van het drietal wist alleen Agliotti zich enigszins te onderscheiden en niet toevallig kwam het enige Rotterdamse doelpunt van de stick van de 19-jarige au pair.

Saray Lago moet haar draai nog vinden in het elftal dat jarenlang als een van de hofleveranciers van Jong Oranje fungeerde. Tegen Amsterdam liep de 22-jarige spits zich voortdurend vast en daarom werd zij door Van Nieuwenhuyze al in de eerste helft gewisseld. Niettemin wordt de bedeesde Cubaanse, dit seizoen al goed voor vijf doelpunten, als een aanwinst beschouwd. “Ze maakt bewegingen die aan het ongelooflijke grenzen”, zei middenveldster Van den Broek.

Zelf moet de 27-jarige international het vooral hebben van een tomeloze inzet, die gisteren echter niet toereikend bleek om Amsterdam van het lijf te houden.

In de mannencompetitie heeft Bloemendaal de koppositie verstevigd. De ploeg van trainer-coach Bert Bunnik won gisteren in een spectaculaire wedstrijd met 5-4 van Oranje Zwart, dat daardoor de tweede plaats op de ranglijst moest afstaan aan HGC. Bloemendaal-middenvelder Teun de Nooijer was in Eindhoven drie keer trefzeker uit een cornervariant. Voor de thuisclub schoot de Pakistaanse balvirtuoos Shahbaz Ahmad twee keer raak. Het beslissende doelpunt kwam in de slotminuut op naam van Dave Smolenaars.

    • Mark Hoogstad