Roman van Sigrid Undset alsnog gepubliceerd

OSLO, 30 NOV. Een uitgever in Oslo heeft vandaag een tot dusver onbekende roman van Nobelprijswinnares Sigrid Undset gepubliceerd. Een bibliothecaresse ontdekte het manuscript van het boek in 1997, toen zij het archief van de schrijfster onderzocht. Volgens de Noorse krant Aftenposten is de roman Tolv aar (Twaalf jaar) waarschijnlijk in 1943 geschreven, toen de schrijfster in ballingschap in de Verenigde Staten woonde. Het is een direct vervolg op Elleve aar (elf jaar), waarin Undset schrijft over haar jeugd in Denemarken. Undset kreeg vooral bekendheid door haar trilogie Kristin Lavranstochter (1920-1922). In 1928 kreeg Undset de Nobelprijs voor literatuur. De schrijfster, die leefde van 1882 tot 1949, ging in 1940 in ballingschap in de Verenigde Staten nadat de nazi's Noorwegen hadden bezet. Na de bevrijding keerde zij naar haar land terug.

De bibliothecaresse Tone Modalski zegt dat zij het manuscript in drie delen heeft gevonden. Omdat het verhaal midden in een zin eindigt, is het niet uit te sluiten dat er nog meer delen bestaan. Waarschijnlijk is Undset tijdelijk met het schrijven gestopt en had zij daarna niet meer de moed om haar boek te voltooien. (DPA)