Regeringspartij India verliest bij verkiezingen

NEW DELHI, 30 NOV. Averij: pagina 6

In India heeft de regerende hindoepartij van premier Atal Behari Vajpayee een grote nederlaag geleden bij verkiezingen in drie belangrijke deelstaten. Grote overwinnaar is de Congrespartij van Sonia Gandhi, zo bleek gisteren na het tellen van de stemmen.

De verkiezingen van vorige week in de deelstaten Delhi, Rajasthan en Madhya Pradesh - met in totaal ongeveer 90 miljoen inwoners - waren de eerste test voor de nationale regering van premier Vajpayee sinds haar aantreden, afgelopen maart. Die regering wordt gevormd door de nationalistische hindoepartij BJP in coalitie met 18 uiteenlopende regionale partijen. Waarnemers verwachten dat de voor de BJP desastreuze verkiezingsresultaten de positie van Vajpayee ernstig zullen ondermijnen. Zelf zegt de premier dat de uitslagen geen repercussies zullen hebben voor de regering.

In Delhi en in de woestijnstaat Rafjasthan, die jarenlang door de BJP werden geregeerd, sleepte de Congrespartij meer dan driekwart van de zetels in de wacht. In Madhya Pradesh, de grootste deelstaat van India, wist de Congrespartij haar meerderheid te behouden en mag ze een nieuwe regering vormen. In een vierde deelstaat, het relatief kleine Mizoram, verloor de Congrespartij ten opzichte van twee regionale partijen.

Oppositieleidster Sonia Gandhi, weduwe van de in 1991 vermoorde premier Rajiv Gandhi, reageerde gisteren verheugd op de uitslag van de verkiezingen die afgelopen woensdag werden gehouden. Ze verklaarde echter dat ze geen haast heeft met het ten val brengen van de nationale BJP-regering. Volgens haar zal de wankele coalitie vanzelf onder “haar eigen contradicties” bezwijken.

De BJP-regering deed afgelopen voorjaar van zich spreken door een reeks van vijf kernproeven die internationaal voor grote commotie hebben gezorgd. Maar de binnenlandse waardering voor deze machtsuiting is de afgelopen maanden overschaduwd door de groeiende economische problemen. Als gevolg van tegenvallende oogsten zijn veel voedselprijzen het afgelopen halfjaar sterk gestegen. Op veel plaatsen zijn groenten nagenoeg onbetaalbaar geworden voor de laagste inkomensgroepen.