Primakov noemt team van IMF snotneuzen

MOSKOU, 30 NOV. De Russische premier Jevgeni Primakov heeft het IMF diep beledigd, maar rekent niettemin op steun van Michel Camdessus, de directeur van het Muntfonds met wie hij morgen in Moskou een onderhoud heeft over Ruslands crisisbegroting.

Zaterdag viel Primakov zeer ondiplomatiek uit naar IMF-deskundigen die kritiek hebben geuit op het vage pakket anti-crisismaatregelen van zijn regering. “Snotneuzen”, noemde hij ze, “die nog maar heel weinig van de wereld hebben gezien.”

Een voor vanmorgen geplande kabinetszitting over de begroting van volgend jaar is zonder opgaaf van redenen verdaagd naar donderdag. Naar alom wordt aangenomen hoopt het kabinet op een deal met Camdessus, zodat de inkomstenzijde van het budget er waarachtiger zal uitzien.

Anders dan de begrotingen van de vorige, hervormingsgezinde regering, is er tegen dit 1500 pagina's tellende document weinig weerstand van de communisten in de Doema te verwachten.

Het enige onduidelijke is de financiering. Primakov en zijn communistische vice-premier voor macro-economie, Joeri Masljoekov laten de roebelpersen nog niet voluit draaien, en hopen tegen beter weten in op het vrijkomen van de ruim 22 miljard dollar die het IMF, de Wereldbank en Japan afgelopen zomer aan de vorige regering beloofden.

Minister van Financien Michail Zadornov, de enige hervormer die is blijven zitten, zei gisteravond op tv dat Rusland de hoop op een volgende trance van 4,3 miljard dollar maar beter kon laten varen. Volgens hem moet het IMF ingezet worden om westerse crediteuren ervan te overtuigen dat ze hun geld voorlopig toch niet terugkrijgen.

Het beleid van Primakov blinkt uit in vaagheid, een bewuste strategie om tussen uitersten als het IMF en de communisten door te laveren.

Tot woede van zijn minister van Financien kondigde hij vrijdag een verlaging aan van de BTW in de hoop dat deze massaal ontdoken belasting daardoor makkelijker inbaar zal blijken.

Primakov zal er naar verachting bij Camdessus op aandringen dat Rusland zonder financiele injectie van het IMF afglijdt naar een Sovjet-planeconomie.

    • Frank Westerman