PIET EN KLAAS

Dit is de eerste aflevering van een fotoserie over Sinterklaas en Zwarte Piet als mediapersoonlijkheden.

“Ik dacht altijd dat ik een oude en nogal chagrijnige man was. Maar als ik mijzelf op televisie zie, blijk ik toch pretoogjes en een glimlach te hebben. Dat is wel leuk.” Sinterklaas is nu ruim twee weken in Nederland en zo vlak voor zijn verjaardag is de goedheiligman even een mediapersoonlijkheid. Hij vindt alle aandacht `een uiting van deze tijd maar ook een beetje jammer'. Sinterklaas zou vooral een familiefeest moeten zijn, zegt hij. “Dat is de kern.

En ik verlang wel eens terug naar de tijd dat Sinterklaas ook echt bij iedereen thuis kwam.'' Door alle belangstelling van de media is dat niet meer zo. Sinterklaas is toegankelijker geworden voor radio en televisie, vertelt hij over zijn mobiele telefoon. Maar, genuanceerd als hij is, ziet Sinterklaas wel in dat de belangstelling van de media ook aangeeft dat hij een populaire man is. En dat journalisten dan vaak stomme vragen stellen - hoe oud bent u, hoeveel Pieten heeft u, wat vindt u van de kerstman - neemt hij dan maar op de koop toe.