Oost-Duits dorp stemt transseksueel weg

BERLIJN, 30 NOV. De transseksuele burgemeester in het OostDuitse dorp Quellendorf in Saksen-Anhalt, Michaela Lindner, is weggestemd. Met een royale meerderheid stemden de inwoners van het dorp tegen het aanblijven van de burgemeester, die man was en nu als vrouw door het leven gaat.

De PDS-politicus Lindner was drie jaar geleden, toen zij nog Norbert heette, door de gemeente tot burgemeester gekozen. Afgelopen zomer besloot de 40-jarige burgemeester zich als vrouw bekend te maken, nadat hij jarenlang zijn transseksualiteit verborgen had weten te houden. De gemeenteraad reageerde geschokt over de `ziekte' van Lindner. Hij ontnam de burgemeester onmiddellijk het spreekrecht en schreef een referendum uit onder de inwoners van het dorp. De PDS, de opvolger van de voormalige communistische partij, kritiseerde de uitspraak van de gemeenteraad als “mensonwaardige discriminatie”. Maar van de 728 inwoners die gisteren naar de stembus gingen, stemden 482 tegen het aanblijven van Michaela Lindner als burgemeester.

Lindner is inmiddels met een hormonenbehandeling begonnen. Als zij een jaar openlijk als vrouw door het leven gaat, krijgt ze toestemming voor de afsluitende operatie waardoor ze ook fysiek tot vrouw wordt.

Haar vroegere echtgenote en de twee dochters leven apart, maar zij lieten weten “achter Michaela als burgemeester” te blijven staan. Lindner wil de uitspraak van het dorp juridisch aanvechten. Als Lindner alles achter zich heeft, wil ze naar een stad trekken waar ze “als een heel normale vrouw, heel normaal werk kan doen”.