Oegstgeest bij tien rijkste gemeenten

VOORBURG, 30 NOV. De gemeente Oegstgeest is dit jaar binnengekomen in de top-tien van rijkste gemeenten in Nederland. Vorig jaar was het welvaartspeil in deze plaats nog goed voor een elfde plaats, nu bezet Oegstgeest volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de tiende plaats.

Bloemendaal is nog altijd de rijkste gemeente van Nederland, gevolgd door Rozendaal (Gelderland), Wassenaar, Laren en Blaricum. Het CBS heeft berekend dat Kollumerland, Reiderland, Dantumadeel, Wunseradiel en Pekela de armste gemeenten van Nederland vormen.

De inwoners van Bloemendaal waren in 1996 gemiddeld anderhalf keer zo welvarend als de doorsnee Nederlander. Deze gemeente voerde in 1994 ook al de lijst van rijke gemeenten aan. De top-vijf van rijke gemeenten is in de afgelopen vier jaar niet veranderd.

De gemeenten Kollumerland en Nieuwkruisland staan ook al voor de tweede keer op de ranglijst van armste gemeenten. De inwoners van deze plaatsen hadden in 1996 gemiddeld 17 procent minder welvaart dan de gemiddelde Nederlander. Vrijwel alle plaatsen in Groningen en Friesland behoren tot de minder welvarende gemeenten, aldus het CBS. In de provincie Utrecht is de situatie precies andersom. Bijna alle gemeenten in deze provincie - Utrecht en Veenendaal uitgezonderd - zitten boven het Nederlands gemiddelde. Bij de steden (meer dan 100.000 inwoners) bekleden Haarlemmermeer, Zoetermeer en Amersfoort de eerste drie plaatsen. Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Enschede staan onderaan.