Nieuw geweld Indonesie

JAKARTA, 30 NOV. In de stad Kupang, op het westelijke deel van het Indonesische eiland Timor, zijn vanochtend verschillende moskeeen in brand gestoken. Een legerwoordvoerder heeft gezegd dat het gaat om wraakneming op de vernieling van kerken en christelijke scholen in Jakarta. Bij dat geweld kwamen vorige week zondag 14 mensen om het leven.

Het nieuws uit Kupang veroorzaakte vanochtend grote consternatie op het partijcongres van de islamitische PPP, dat deze week in Jakarta wordt gehouden. Naar verwachting zal de partij een nieuwe voorzitter kiezen en zal de staatsideologie Pancasila, die gedurende de Nieuwe Orde verplicht was, worden vervangen door een islamitische grondslag. Verschillende afgevaardigden uit het overwegend katholieke Kupang barstten in tranen uit toen zij hoorden van het geweld in hun stad. Kupang is een van de weinige gebieden waar moslims een minderheid vormen. Negentig procent van de 210 miljoen inwoners van Indonesie geldt als moslim.

Het tegen christenen gerichte geweld eerder deze maand in Jakarta barstte los na geruchten dat Ambonese bewakers van een Chinees gokcentrum een moskee hadden aangevallen. Regeringsvertegenwoordigers en leiders van de oppositie verklaarden later dat het geweld niet was veroorzaakt door religieuze of etnische verschillen, maar doelbewust door derden was georganiseerd.